Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåringar oeniga om skickad porrbild

De två åtalade tonåringarna skyller på varandra i rättegång om en porrbild som skickats till en lärare.

Tillsammans med bilden skickades en text med ett sexuellt innehåll. Mejlet kom från en elevs mejlkonto och den eleven blev inkallad till skolledningen. Men skolans personal kom snabbt fram till att det inte var den eleven som hade skickat meddelandet.

På tisdagen tog Hudiksvalls tingsrätt upp ärendet. Två andra elever på skolan stod åtalade för att ha skickat mejlet. En av de åtalade tonåringarna har erkänt i polisförhör att han hade tillgång till den andra elevens koder. För att hämnas för en tidigare händelse ville han skicka ett meddelande i skolkamratens namn.

Ett par dagar efter att mejlet skickats erkände de två åtalade för skolpersonal att det var de som hade skickat mejlet. Och de träffade läraren för att be om ursäkt för meddelandet.

Men under rättegången hävdade en av de åtalade att han inte hade skickat bilden eller texten till lärare. Han erkände att han hade skrivit en text på datorn, men sa att det var en text med ett roligt innehåll. Han menar att hans kompis lagt till den pornografiska bilden och ändrat texten efter att han lämnat bostaden.

Den andra åtalade har erkänt att han skickat mejlet, men säger att han gjort det tillsammans med sin kompis. Han hävdar att kompisen har varit lika delaktig i gärningen. Men att det var aldrig meningen att bilden skulle skickas till läraren.

Åklagaren ansåg under rättegången att båda ska dömas för dataintrång och sexuellt ofredande då hans bedömning är att de båda tonåringarna har varit medvetna om vad de har gjort. Åklagaren yrkar på ungdomstjänst eller böter som straff.

De båda advokaterna var under rättegången skeptiska till om gärningen kunde rubricera som dataintrång och de ansåg att bilden och texten skulle ses som ofredande och inte som sexuellt ofredande.

– Jag tycker att det är ett hänsynslöst beteende mot läraren, men jag tycker inte att det kan anses vara ett sexuellt ofredande, sade K-G Myhrberg, advokat, under rättegången.

Läraren har inte begärt något skadestånd efter händelsen. Eleven som fick sitt mejlkonto kapat har begärt skadestånd för psykiskt lidande och kränkning.

Domen meddelas av Hudiksvalls tingsrätt om en vecka.