Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåring friades i tingsrätten från misshandel på cruising – döms i hovrätten

En tonåring åtalades efter att han slagit en annan man i Delsbo – och friades helt från anklagelserna. Nu ändrar hovrätten domen.

Två män drabbade samman på en cruising i Delsbo i maj förra året. En man i 25-årsåldern måttade två slag som missade, varpå tonåringen fick omkull honom och delade ut två knytnävsslag i ansiktet.

Den äldre mannen hamnade på sjukhus med sårskador, hål i trumhinnan, två frakturer på käken och en mindre blödning i skallens inre.

Läs även: Tonåring frikänns från misshandel på cruising – agerade i nödvärn

Tonåringen åtalades för misshandel i Hudiksvalls tingsrätt, men frikändes från brottet eftersom rätten kom fram till att han agerat i nödvärn.

Nu ändrar hovrätten domen. I rättegången åberopades samma bevisning som vid tingsrätten. Hovrätten gör dock en annan bedömning kring nödvärnssituationen.

Till en början var den åtalade tonåringen i en nödvärnssituation och hade rätt att använda visst våld när den andre mannen gick till angrepp, enligt hovrätten.

Två vittnesmål uppger dock att tonåringen ståendes slog den andre mannen, som låg ner. Något som tonåringen själv nekade till. Hovrätten anser att mannen i 25-årsålderns angrepp redan avslutats när tonåringen delade ut slagen och att hans handlande därför inte kan vara straffritt.

Straffvärdet för brottet bedöms till fängelse i fyra månader. Men då den unge mannen var under 18 vid misshandeln döms han till 60 timmars ungdomstjänst för de två knytnävsslagen.

Han ska även betala 17 010 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen.

Läs även: Sexdömd våldtog sovande kvinna - hovrätten fastställer fängelsestraff