Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåring åtalas för våldtäkt mot barn – ska ställas inför rätta

En 19-åring anklagas för sexbrott mot ett barn i Hudiksvalls kommun. Åklagaren har två alternativa brottsrubriceringar för händelsen.

Förra året hade en 19-åring i Hudiksvalls kommun samlag med ett barn i högstadieåldern, som inte hade fyllt 15 år. Det hävdar åklagaren som nu åtalar den unge mannen för våldtäkt mot barn.

Händelsen ska ha inträffat i Hudiksvalls kommun vid ett tillfälle under hösten 2015. Åklagaren anser att den åtalade insåg att barnet var under 15 år.

Läs även: Fängelse för våldtäkt mot barn

Som alternativ åtalas tonåringen för det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn. Anklagelserna ska tas upp i en kommande rättegång i Hudiksvalls tingsrätt, då båda tonåringarna ska höras.

Läs även: Åtalades för våldtäkt mot barn – dömdes lindrigare

Även om det är straffbart att ha sex med någon som är under 15 år, kan en äldre tonåring i vissa fall slippa straff. En förmildrande omständighet kan då vara om tonåringarna har en god och nära relation och det är liten skillnad i ålder eller mognad mellan de båda.

Läs premiumartikeln: Domstol oenig om hälsingeungdomars sex