Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåring åtalas för barnvåldtäkt

En tonårspojke åtalas för att ha haft samlag med en 14-årig flicka i Ljusdal. Han förnekar brott.

Pojken berättar helt öppet för polisen att han och en 14-årig flicka hade samlag på en fest tidigare i år.

De hade hånglat vid några tidigare tillfällen. Han upplevde att de hade känslor för varandra.

Så när de hamnade i samma säng när de skulle sova över efter festen, började de hångla och hade samlag.

Pojken uppger att samlaget avbröts efter fem till tio minuter, för att han fick ont i ryggen. De ska ha gått upp och druckit lite öl och grogg och sedan gått och lagt sig igen.

I polisförhöret pressas på pojken på hur gammal han trodde att flickan var. Han är lite svävande om han trodde att flickan var 15 år eller yngre. För han uppger att han tackade nej till en invit att duscha tillsammans med flickan när han var nykter.

Men sedan på natten blev han berusad och "lustarna tog över".

Han åtalas vid Hudiksvalls tingsrätt för våldtäkt mot barn alternativt sexuellt utnyttjande av barn.

För fyra år sedan skärptes sexualbrottslagen så att alla sexuella handlingar med barn under 15 år är blev brottsliga och i normalfallet ska bedömas som våldtäkt mot barn. Men om gärningarna är fullständigt frivilliga och ömsesidiga kan det istället bli frågan om sexuellt utnyttjande av barn.

Det ges också utrymme för undantag när det inte ska anses brottsligt att ha sex med en person yngre än 15 år. Till exempel när åldersskillnaden mellan parterna är liten, kanske bara något år, eller när den som är under 15 år snart ska fylla 15.

Pojken som är i övre tonåren upplever att anklagelserna om våldtäkt och sexuellt utnyttjande är grova, även om han kände till att det finns en åldersgräns.

- För mig låter det så grovt.

- Jag kan ju inte erkänna att det är en våldtäkt för, för mig är våldtäkt något annat, säger han till polisen och han känner inte heller att han har utnyttjat flickan.