Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomtkön kan avskaffas – finns inget intresse för köp

En kartläggning av tomtkön i Hudiksvall visar att de flesta i kön bara står där år efter år utan att köpa någon ny småhustomt. Nu finns olika tankar om hur nya tomter ska säljas.

De flesta småhustomter som sålts de senaste åren, har köpts av intressenter som haft kort kötid eller inte alls stått i kön.

Det finns de som stått i kön i tiotals år.

– De blir erbjudna tomter, men tackar alltid nej, säger Annika Huber (S), tekniska nämndens ordförande.

Läs även: Byggstart för nya Malntomter

Frågan om tomtkön diskuterades på nämndens senaste möte.

Enligt kartläggningen verkar det som att många står i kön för att de till exempel väntar på att det ska dyka upp en strandtomt i havet. Eller så står man bara kvar i kön trots att man egentligen inte har tänkt köpa tomt, eftersom köavgiften är låg.

Nu finns några olika alternativ till tomtkön.

– Att vi måste förändra är vi överens om allihopa, säger Annika Huber.

Däremot är nämndens ledamöter oeniga hur tomter i stället ska säljas.

Det kan tänkas att nya småhustomter, efter att ha värderats, säljs på öppna marknaden, antingen till högstbjudande eller genom lottning.

Det går också att tänka sig en kombination, där de mest eftertraktade tomterna i ett nytt bostadsområde säljs till högstbjudande och de övriga tomterna lottas bland intressenter.

Genom att avskaffa tomtkön blir det även mer intressant för privatpersoner att själva komma med idéer på nya tomter de vill ha. Kommunen skulle då kunna sälja direkt till den som själv föreslagit en tomt, i stället för att först erbjuda tomten till tomtkön.

Det finns även ett förslag att införa en reservationsavgift på två procent, för många lämnar tillbaka tomter när reservationstiden går ut.

Läs även: Bromanelever bygger villa

Om nämnden inte vill avskaffa tomtkön, anser tekniska förvaltningen att avgiften till kön bör höjas till 3 000 kronor per år. Tanken är att då få en mer aktiv kö.

Samtidigt skulle 80 procent av inbetalda köavgifter, de senaste tio åren, räknas av från köpeskillingen vid ett tomtköp.

Beslut om tomtkön väntas vid nämndens junimöte.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !