Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma tröttsamma ord

Annons

Sanningen – det är för vissa det som står på ledarsidorna. I alla fall torde det vara ledarskribenternas sanningar. Kanske stundom ytliga, men i alla fall klara och insiktsfulla?

Anders Eklund visade häromdagen sitt tvivel till landstingsledningen. Han ifrågasatte dess motiv och dess sätt att arbeta. Att det på något sätt fanns bakomliggande orsaker till att presentera den s k strategiska planen. Att den skulle läggas fram för att skapa oro, otrygghet för att kunna agera utifrån. Nog är det allt lite för förmätet att påstå, och inte kan väl heller Eklund själv egentligen tro på detta?

För det första – tjänstemannautredningen var beställd i september 2008 av en enig landstingsstyrelse. Det var aldrig en beställning på förslag till besparingar, utan hur man från professionen tänkt kring hur man kan utveckla verksamheten. Som de flest vet så var också både de politiska och ekonomiska förutsättningarna mycket annorlunda då jämfört med dagens situation. För det andra – oro och otrygghet skapar per automatik en ökad ohälsa och därmed sämre livsbetingelser för den enskilde vilket innebär större kostnader för samhället. För det tredje – i en situation där det inte förelåg någon möjlighet att få till en styrande majoritet anslöt sig Socialdemokraterna till Centerpartiet medan andra borgerliga partier inte litade på sin förmåga att ta ansvar. För det fjärde – beslut som tas utan konsekvensbeskrivningar är inte beslut som dagens landstingsledning vill bygga framtiden på.

Vad Eklund inriktar sig på är att skapa tvivel. Men han bidrar inte på något sätt att komma med framåtsyftande konstruktiva förslag. Vilket jag antar att väl heller aldrig har varit hans avsikt?

Landstinget Gävleborg har en av landets lägsta kostnadsutvecklingar. Men vi har en ekonomi som inte är helt i balans. Främst p g a av den internationella finanskrisen, men också p g a de nya utmaningar som vi dagligen ställs inför allt eftersom den medicinsk utvecklingen fortskrider.

Många vill säkert säga att det är en enkel utväg för oss politiker att skylla allt på den rådande finanskrisen, men faktum är att utan denna så hade vi i landstinget Gävleborg haft ett positivt resultat att uppvisa. Något som de allra flesta journalister uppfattat – men kanske inte alla?

Som företrädare för landstingsledningen erkänner jag att vi har en tuff utmaning framför oss. Det är ingenting som är enkelt att ta beslut kring. Samtidigt tvingar den ekonomiska utvecklingen oss till att våga ta tuffa och svåra beslut. Men de besluten måste utgå från ett länsinvånarperspektiv – och inte från en ledarartikel som verkar skriven mest för att fylla ut ett beställt textutrymme.

landstingsråd (C)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons