Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tömd fond behöver nya pengar

Rolf Westerlunds minnesfond tömdes vid en misstänkt förskingring för två år sedan. I helgen finns möjlighet bidra till att bygga upp den igen på årets Kallstämma.

Järvsö spelmanslags kassa, Hälsinglands spelmanskassa och Rolf Westerlunds minnesfond tömdes under samma period. En person har polisanmälts och är misstänkt för förskingring.

- Det upptäcktes för två år sedan och först nu blir det rättegång. Hundratusentals kronor handlar det om, säger Maria Sällberg.

Hon är en av spelmännen i Järvsö spelmanslag och ledamot i styrelsen.

- Det är en riktigt olycklig historia det här. Vi har gått vidare i våra engagemang, men det tog knäcken på spelglädjen ett tag.

Rolf Westerlund var en spelman och arbetade som fiollärare på kommunala musikskolan i Järvsö från 60-talet.

- Han är egentligen den som skapade vårt spelmanslag och den anda som gjorde att spelmanslaget lever kvar, säger Maria Sällberg.

När han dog skapades en minnesfond. Varje år delas ett ungdomsstipendium ut till en ung, lovande speltjej eller kille i samband med midsommarfirandet på Stenegård.

- Vi kommer ha en frivillig kassa under Kallstämman där man kan lägga en peng för att få ihop ett litet grundkapital igen, fram till att vi kan göra en konsert i höst till Rolf Westerlunds minne.

Kallstämman har pågått i över 30 år under första helgen i mars, och hålls denna gång på Helsingegården i Järvsö. Ett spännande inslag detta år är en spelkurs i pols, en norsk folkdans. Även utbildning i dansen Rørospols utlovas. Bilda och Järvsö spelmanslag arrangerar tillställningen.

- Vi kommer att ha en lärare från Norge och lära oss ornamentering, hur man fraserar och tolkar låtarna, säger Maria Sällberg.

Framåt kvällningen blir det scenprogram med uppträdanden av bland andra Jens Nyplass och Ole Erik Feragen, Söders fröjder, Stråklek och Järvsös unga spelmanslag.

Det blir också dans på logen och buskspel, då spelmännen samlas i små grupper och spelar med nya och gamla spelkompisar.