Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toaletter behövs även i Los

Varför finns det två tillgängliga toaletter i vapenhuset i Färila kyrka? Sannolikt därför att dessa två toaletter fyller ett behov. Samma behov av bekvämlighet finns i Los kyrka! skriver Gunnar Högberg.

Annons

Ändå är det ju så, att blott ett fåtal av besöken på toaletterna görs av gudstjänstbesökare. Det är tjänstgörande personal, allt ifrån präster och kyrkvärdar till vaktmästare, musiker, solister och körsångare, som behöver ha tillgång till bekvämligheten. I förekommande fall även förstås gästande aktörer.

I Färila är avståndet från kyrkan till prästgården ungefär detsamma som mellan kyrkan och församlingshemmet i Los. I Färila finns toaletter dessutom i närliggande Klockargården, och på ännu närmare håll finns toaletter i relativt nybyggda S:t Görans kapell, bara ett stenkast från kyrkporten.

Men det är kanske inte samma sak, som att besökare och tjänstgörande personal i Los, vid toalettbehov ska hänvisas till församlingshemmet, såväl vintertid som i regn och rusk.

Att alternativa byggnader i Färila, med tillgängliga toaletter, helt obemannade skulle stå öppna för allmänheten, är förstås inte att tänka på. Men i Los är det uppenbarligen helt i sin ordning.

Jag kan just undra vad kända artister som exempelvis Magnus Karlsson, Cindy Peters, Kjell Lönnå med kör och en lång rad andra som har gästat Färila, skulle ha reagerat på en inbjudan till kyrkan om de skulle ha hänvisats till prästgården för toalettbesök. Förberedelser, övningar och genrep brukar ta ett par timmar, innan själva framträdandet på kanske ytterligare två timmar kan genomföras.

Behovet skulle, om man så säger, bli trängande.

Eller om lilla Los-Hamra kyrkokör, som ibland brukar framträda tillsammans med Färila sångkör, efter 6–10 mils resa, inte skulle ges tillgång till inomhus toalett inför ett förestående framträdande.

Självklart ska det finnas toaletter i Färila kyrka. Inte tu tal om det. Men lika självklart är att det ska finnas toalett även i Los kyrka.

Med beslutet om rivningen i Los, så är nog framtida gästande artister och körer i den kyrkan inte att tänkta på.

Pastoratets kyrkoherde uttalar sig i lokaltidningen om att kyrkan i Los, efter det demokratiskt tagna beslutet att riva toalettbyggnaden, med nytt spåntak och nymålad fasad, kommer att bli jättefin, ja rent av otroligt vacker.

Men blir kyrkan verkligen funktionell som den samlingslokal den är avsedd att vara?

När det gäller ekonomin, så finns det många exempel på att det i längden blir dyrare att riva och förstöra, än att vårda och bevara.

Gunnar Högberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel