Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvkika på den unika konserten

I kväll spelas konserten Classic Metal Crunch – där dödsmetall möter klassiska orkesterarrangemang.

– Folk kommer att tappa hakorna, säger gitarristen Anton Pärlenskog.

I kväll är det så äntligen dags för Classic Metal Crunch.

Planeringen inför konserten har pågått länge. Redan från start var det klart att Sorcery, som beskrivs som ett av Sveriges ledande dödsmetallband, skulle ge en konsert tillsammans med Gävle symfoniorkester och Forsbacka kammarkör.

Efter en del hemlighetsmakeri, interna bråk och förvirring anslöt sig sedan originaluppsättningen av Entombed (med Edsbybördige Orvar Säfström på sång), som ska framföra sitt klassiska album "Clandestine".

Förra sommaren startades dessutom en tävling där två lokala metalband, ett från Hälsingland och ett från Gästrikland, kunde vinna en plats på konserten och få framföra sin musik med orkestern.

I höstas stod det klart att Apocalypse Orchestra får representera Gästrikland, medan Hälsinglands bidrag blir bandet Faustus, som består av Oskar Pärlenskog på trummor, Mattias Lövhaga på gitarr, Victor Bastin på sång, Nils Hedberg på bas samt Anton Pärlenskog på gitarr.

Sedan uttagningen i oktober har bandet repat och förberett sig mentalt inför den annorlunda spelningen.

– Det har varit fullt ös. Mycket repetitioner och om inte tårar så åtminstone blod och svett, säger Anton Pärlenskog.

Fredagens repetitioner på konserthuset i Gävle var emellertid bandets första chans att öva tillsammans med orkestern och kören.

– Det är ju vår egen musik vi ska spela, om än med nytt arrangemang. Så vi har övat på det. Nu gäller det att hitta kemin mellan oss, orkestern och kören.

Enligt Anton Pärlenskog finns det mycket likheter mellan klassisk musik och metal.

– Man brukar säga att om Mozart vore född i modern tid skulle han ha varit punkare, och Wagner skulle antagligen ha varit dödsmetallare, säger han.

Att symfoniarrangemang och hårdrock fungerar har legendarerna i Metallica bevisat tidigare, med sitt rosade S&M-album. Även black metal-bandet Dimmu Borgir har gjort en konsert tillsammans med en norsk symfoniorkester.

Att få chansen att spela på konserten är fantastiskt, berättar Anton Pärlenskog.

– Det här är svintufft. Det här har blivit en nytändning för oss. Nu vill vi ta oss ännu längre.

Han lovar alla lyssnare en unik upplevelse.

– Det blir tufft, hårt och fascinerande. Många kommer nog att sitta och gapa i stolarna, säger Anton Pärlenskog.