Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjernström har misslyckats

Att vara chef och ledare ställer stora krav.

Man måste även kunna ta obekväma beslut som kan upplevas negativt för några, men som är till gagn för verksamheten. Framför måste man ta ett ansvar. Speciellt om man sitter på en politiskt tillsatt tjänst och ska verka som allmänhetens tjänare.

Som landstingsråd och medansvarig för sjukvården inom Landstinget har du Eva, enligt mina värderingar, misslyckats. Dina egna ambitioner tycks väga tyngre än en fungerande sjukvård. Du skulle troligen göra betydligt mer nytta som sjuksköterska i verksamheten. Förmodligen skulle lönen kanske bli lite lägre, men i solidaritet med övrig vårdpersonal tror jag att du nog skulle acceptera det. Pengarna kan ju inte räcka till allt.

Du är som landstingsråd även medansvarig för rekrytering av den landstingsdirektör, som enligt många tidningsuppgifter, har svårt för att samarbeta med andra, och som har skapat ett arbetsklimat vilket avsevärt försvårat rekryteringen av fasta läkare. Toppstyrning är inte att rekommendera om man vill skapa lojala medarbetare. Omplacering kan vara ett alternativ, vilket troligen kan få trivseln hos övrig personal att öka och kanske minska behovet av hyrläkare. Trivsel på arbetet kan många gånger kompensera en lägre lön.

Att anställa skickliga och kompetenta medarbetare som har förståelse för sjukvården och som inte enbart ägnar sig åt statistik och att räkna pengar kan underlätta din börda. Att prioritera resurserna på ett rättvist sätt kan vara svårt utan kompetent hjälp.

Det arbetar många pensionärer inom vårdyrket. Varför det? Har du inte också medansvaret för hur rekryteringen sköts och att aktuella kandidater vet att det finns lediga tjänster att söka efter färdig utbildning? Är det helt oplanerat att folk uppnår sin pensionsålder? En medmänniska blir inte mindre sjuk för att det saknas resurser. Resurser måste tillföras respektive sjukhus så att det är möjligt att lokalt anställa personal i erforderlig omfattning. Landstinget har ansvaret för pengarna.

Det är snart val och folk visar sitt missnöje med dig genom olika insändare. Den planerade jubileumsfesten rörde upp många känslor. Kanske dags att ändra inriktning och verkligen arbeta för vårdpersonalen och deras patienter. Risken är annars stor att du måste ägna dig åt andra arbetsuppgifter efter valet. Du behöver dock inte gå ut i arbetslöshet, eftersom du har en efterfrågad utbildning i en bransch med många vakanser.

Jag har också tidigare kunnat läsa i Söderhamnskuriren, där du som kommunalråd sagt att, du som politiker inte behöver bry dig om insändare. Hoppas du gör det denna gång.

Jörgen Rystedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel