Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjernström förklarar nya läkarbonusar

För en månad sedan sa landstingsrådet Eva Tjernström (S) att det var slut med de omdiskuterade sign on-bonusarna. Nu förklarar hon hur det kommer sig att två läkare på Aleris hälsocentral i Bollnäs har erbjudits en halv miljon var för att börja jobba åt landstinget.

Aleris hävdar att det är ett försök att locka läkarna till landstingets nya hälsocentral på orten. Men enligt Eva Tjernström är det inte sant.

– Det stämmer inte. Det rör sig om en påbörjad rekrytering till vår hälsocentral i Kilafors, det är åtminstone de uppgifter jag har fått, säger hon.

I de fall där landstinget redan inlett samtal med läkare om bonusar skulle erbjudandena inte dras tillbaka.

Gunilla Rundberg, verksamhetschef på Aleris hälsocentral, ger en annan bild av vad det är som har hänt. Hon berättar att läkarna blev kontaktade av landstinget i samband med att ansökan om den nya hälsocentralen i Bollnäs blev godkänd av hälsovalskontoret i mitten av oktober. Läkarna tackade nej till att gå över till landstinget. En vecka efter det att Eva Tjernström meddelat att lanstinget upphört med bonusarna erbjöds de två läkarna 500 000 kronor var i ett nytt rekryteringsförsök.

– Erbjudandet var sådant att de först skulle till Kilafors för att sedan jobba på den nya hälsocentralen i Bollnäs när den öppnar i vår, säger Gunilla Rundberg.

Det finns en överenskommelse mellan Aleris och landstinget om att de inte aktivt ska försöka rekrytera varandras läkare. Det bekräftas av Eva Tjernström.

– Det stämmer. Det finns inte något skriftligt på det, men vi har kommit överens om att vi inte ska ta personal från varandra, utan försöka hålla kompetensen inom länet, säger hon.

Varför försöker ni då aktivt rekrytera läkare från Aleris?

– Du förenklar, det är aldrig så enkelt. Läkare är en väldigt rörlig grupp på arbetsmarknaden. Det kan vara så att de här läkarna själva har varit i kontakt med hälsocentralen i Kilafors tidigare.

Landstinget har under hösten brutit överenskommelsen vid flera tillfällen. Att läkarna själva skulle ha sökt sig till landstinget förnekas av Aleris.