Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejer fick fika – killarna plugga

Tjejerna valde bort skidtävlingen och fick åka på utflykt. Killarna fick plugga. Nu lovar skolans rektor bättring.

En förälder har skrivit till skolchefen, rörande likabehandling på en Nordanstigsskola. Föräldern anser att skolans kultur "ser pojkar som mindre värda ... Även jag som förälder kan se ett tydligt mönster i hur man gör skillnad på flickor och pojkar på ett sätt som är negativt för pojkarna", skriver föräldern, och berättar om att tjejer som valt att inte delta i en skidtävling fick åka på utflykt med kuratorn, medan killarna måste ägna sig åt skolarbete i skolan. En elev reagerade men fick "ett svar i stil med att han inte skulle lägga sig i det".

Tjejkvällar har arrangerats, men killarna har inte fått något motsvarande. Dagen efter tjejkvällen bjöd dessutom skolpersonal tjejerna på fika på skoltid, men inte killarna "fikat var avsett för flickorna eftersom de varit så duktiga under tjejkvällen" skriver föräldern, som per mejl frågat om killarna ska få något motsvarande, men fått ett nej till svar.

Killar som lyft frågan har enligt föräldern inte tagits på allvar. En gång "reagerade några tjejer med kommentarer om att killarna var töntiga och barnsliga vilket närvarande vuxna inte reagerade på."

Föräldern ifrågasätter syftet med olikabehandlingen "Är flickors hälsa och välmående viktigare än pojkars eftersom det anordnas aktiviteter endast avsedda för flickor men inget motsvarande för pojkar?" Föräldern tycker beteendet motsäger skolans värdegrund som förespråkar "jämställdhet mellan könen".

John-Martin Forsman vikarierar för skolchef Eva Fors och har kontaktat skolans rektor, som svarar att brevet ska tas upp med personalen under denna vecka.

– Det finns grupperingar med pojkar och flickor som behöver komma tillsammans och gå vidare med livet. Det finns en planering även för pojkarna, som vill ha LAN (då flera datorer kopplas i hop i ett lokalt nätverk, oftast för att spela dataspel), men man har inte kommit så långt med den än, förklarar John-Martin Forsman.

Rektorn håller enligt Forsman med om att informationen till föräldrar varit undermålig.

– Det finns ett arbete att utföra bland personalen och det skulle absolut varit bättre kommunikation. Rektorn skyller inte ifrån sig, utan tillstår att det finns flera utvecklingsområden och att man ska ta tag i frågorna.

– Varenda skolenhet har saker man måste jobba med, som att kommunicera med föräldrar och elever vad vi håller på med, säger John-Martin Forsman, som lovar att ärendet ska följas upp.