Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tjeckiens Trump" går mot seger i parlamentsvalet

Tjeckerna har röstat och makten hamnar hos miljardären Andrej Babis, även kallad "Tjeckiens Trump". Hans parti Ano bildar regering vilket bland annat ska leda till sänkta skatter och motstånd mot de flyktingkvoter EU vill genomföra.

När nästan alla röster räknats hade Ano ett ointagligt försprång, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt rösträkningen slutar Ano på runt 30 procent. Näst störst blir högerpopulistiska och Europakritiska SPD med omkring 11 procent.

Tjeckien behöver en ”ny regering som verkligen tacklar människors problem”, sade Babis när han själv hade röstat i fredags. Men hans parti väntas få svårt att skrapa ihop en stabil regering.

Tjeckien har en statsbudget i balans och den lägsta arbetslösheten i EU under de senaste fyra åren. Men det har inte gynnat regeringspartiet, Bohuslav Sobotkas socialdemokrater.

– Det finns en skepsis mot utlänningar. Det är paradoxalt i förhållande till att ekonomin är så god att det är brist på arbetskraft, säger Danmarks ambassadör Ole Frijs-Madsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Ano har brutit mittenpartiernas dominans, men partiet kommer att behöva minst en samarbetspartner.