Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemännen om (S)-attack: "Det är allvarliga anklagelser"

/

Påståendet att förvaltningen medvetet skulle ha försinkat ett vindkraftsärende, som oppositionsrådet Markus Evensson (S) menar, upprör de ansvariga tjänstemännen i Ljusdal.
– Jag tycker det är allvarliga anklagelser att säga att vi har fördröjt och motarbetat något. Det är inte roligt som plan- och byggchef att få höra det, säger Helena Olovsdotter Haglund.

Annons

Det var förra veckan som Markus Evensson och hans partikamrater propsade på att ta upp ett oanmält ärende på kommunstyrelsen. Det handlade om företaget Vindmark Technologies ansökan om att bygga elva vindkraftsverk på Bondarvsvallsberget och Blacksåsberget i Ljusdals kommun. Ett ärende som Markus Evensson tycker att det har tagit alldeles för lång tid.

Läs också: (S) attackerar tjänstemän för vindkraftsärende: Vill hindra informationsmöte

– Varför är man så motsträviga till de här elva? Varför får de inte behandlas? Jag har inte fått något riktigt bra svar. Man ska inte behöva vänta i sex månader från att man söker bygglov tills att man får ett beslut. Alla steg har redan tagits enligt den fastlagda rutinen enligt en bygglovsprocess, säger han.

Det är uppgifter som tjänstemännen blir väldigt förvånade över. Markus Evensson har inte ställt några frågor till Helena Olovsdotter Haglund. Inte heller till kommunekologen Niklas Svensson, som förklarar att plan- och bygglagen samt miljöbalken ska samordnas i den här typen av ärenden. De hade gärna förklarat hur en bygglovsprocess och vindkraftsansökan går till.

– Då kunde vi ha haft en diskussion och vi kunde ha förklarat hur vi tolkar lagstiftningen. Sedan kan de ta med sig det politiskt. Men det har inte varit någon sådan dialog.

Företaget lämnade in en ansökan i april och enligt Helena Olovsdotter Haglund handläggs bygglovet som det ska.

– Vi har inte förhalat något, absolut inte. Det är ett väldigt komplext ärende det här. Vi ska självklart följa lagen och det gör vi.

Någon regel om sex månader finns inte, enligt Helena Olovsdotter Haglund.

– Det enda vi har att förhålla oss till är plan- och bygglagen som säger att man ska skyndsamt handlägga ett ärende och att man har tio veckor från att ärendet är komplett. Hinner man inte klart innan dess så får man tio veckor till.

I företagets första ansökan saknades dessutom en komplett miljökonsekvensbeskrivning och mängder av annan information, något som också påpekades av länsstyrelsen i ett femsidigt yttrande. Först den 4 september hade företaget kommit in med alla handlingar.

Läs också:

Vill bygga vindkraft i Järvsö

Ingen samsyn under samråd

– In i det sista har det varit kompletteringar. Det är ett väldigt komplicerat ärende, så det gör att det tar tid, säger Niklas Svensson.

Nu har det gått ut brev till cirka 500 sakägare som ska få lämna synpunkter innan den 6 november.

– Vi följer plan- och bygglagen. Då är det något som kallas för underrättelse som är ute nu hos alla sakägare. Utifrån det ska vi göra en sammanställning och titta på vad folk säger. Sedan får vi göra en bedömning, som vi kommer att presentera för myndighetsnämnden och de får ta beslutet, säger Helena Olovsdotter Haglund.

Att det skulle vara något fel att hålla ett möte den 22 oktober kan de inte förstå. Det väcks ofta många frågor när det är så många sakägare.

– Det är brukligt att man har ett informationsmöte för att ge möjlighet ställa frågor om bygglovsprocessen, säger Helena Olovsdotter Haglund.

Att få ärendet klart för beslut i myndighetsnämnden till den 22 oktober som Markus Evensson kräver är helt orimligt, enligt Helena Olovsdotter Haglund.

– Man måste ge sakägarna rimlig tid att bemöta, det är också lagstyrt. Och självklart måste företaget få bemöta och svara på frågor. Så jag kan inte säga att vi har ett färdigt svar då, det är omöjligt.

Annons