Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Titta på prislappen först!

Varför så rädda att räkna ut hur mycket?

När det kommer till demokrati är kostnader "ingen stor fråga". En ny politisk organisation inom Hudiksvalls kommun ska därför nu upp till beslut i kommunfullmäktige utan prislapp. Och visst låter det bra att demokrati ska få kosta. Men är det verkligen samma sak som antal förtroendevalda inom ett politiskt system? Centerpartiet och Miljöpartiet var tveksamma inför beslutet i kommunstyrelsen, en ekonomisk konsekvensbeskrivning vore väl ändå på sin plats? Men de blev nedröstade och beslutet togs.

Det var bara några veckor sedan som kommunens revisorer presenterade sin revisionsberättelse för år 2013 i kommunfullmäktige. I den skrev man att kommunstyrelsen bland annat brustit i att leda, styra och ha uppsikt över att styrmodellen, målåtaganden, budgetprocessen och den interna kontrollen fungerar. Och bland det första som händer är att det förslag som representanter från samtliga partier från kommunfullmäktige varit med och arbetat med klubbades i kommunstyrelsen utan en genomgång av dess ekonomiska konsekvenser.

Är det en demokratisk revolution att ha många förtroendevalda? Den första februari trädde den lagändring i kraft som gör det möjligt för små kommuner att faktiskt minska antalet ledamöter i ett kommunfullmäktige. Hittills har minimisiffran legat på 31, nu kan man få gå så långt ned som till 21 i kommuner med färre än 8 000 invånare. I en del kommuner runt om i landet kommer det nu att bli färre platser att "slåss" om. Innebär det att dessa kommuner nu kommer bli mindre demokratiska? Nej, bakgrunden till förändringen är att det i framför allt glesbygdskommuner varit svårt att fylla alla platser i fullmäktige. Befolkningsunderlaget minskar och politikeravhoppen har varit många. Om något, så gagnar inte tomma stolar demokratin.

Det finns, som alltid, flera sidor. Färre ledamöter tenderar att gynna de större partierna. Små partier, framför allt lokala sådana, riskerar att bli helt utan representation. Risken är också stor att det bli mer toppstyrning. Färre får mer att bestämma över, och makten koncentreras. Men många ledamöter i fullmäktige, och många förtroendevalda i olika nämnder, har inget egenvärde. På flera håll har partierna svårt att hitta kandidater till alla uppdrag, och det gäller inte enbart Sverigedemokraterna som det oftast kommer larm om.

Vad politikerna framför allt bör sätta sitt fokus på är öppenhet och dialog med medborgarna som bor i kommunen. Det måste bli enklare att följa det politiska arbetet, nya mötesformer och forum behövs både fysiskt och på nätet. På så sätt kan man kanske till och med hitta nya politiker.

Demokrati ska så klart få kosta. Men varför så rädda att räkna ut hur mycket?