Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tips på de bästa rosa vinerna för sommaren

Rosésäsongen är här. För även om det numera dricks rosévin året runt så är det ändå den ljusa årstiden som är det rosa vinets självklara tid. För rosévinet är verkligen ett utomhusvin som passar allra bäst på picknick, på balkong och veranda till en lätt otvungen måltid. Rosévinet är en dryck förkortbyxor, pikettröja, sommarklänning och linne. Inget för slips och stela kragar.

Knappt 15 miljoner liter rosa vin drack vi förra året, det var en liten minskning i jämförelse med året innan, sannolikt orsakat av en regnig sommar. Rosévinet svarade för cirka 8 procent av den totala vinförsäljningen på bolaget.

I år finns cirka 80 olika roséviner på flaska att välja på i Systembolagets ordinarie sortiment (betydligt fler i beställningssortimentet vars fynd jag redovisar senare). Håller ni er till tipsen i tabellen här så slipper ni stolpskotten, för det finns en hel del sådana i det rosa utbudet.

Sune Liljevall

Bästa roséviner i ordinarie sortiment:

Fynd – bästa köp

Pañascal Rosé Tempranillo 2015, Spanien

Pris: 69 kr Systembolagsnummer: 2951

Karaktär: Rätt fylligt och smakrikt budgetval med toner av hallon och röda vinbär som balanseras av en frisk, men inte skarp, syra. Trevlig aperitif, men fungerar även fint till många lättare sommarrätter.

Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé 2015, Argentina

Pris: 75 kr Systembolagsnummer: 6921

Karaktär: Orangerosa, läckert och smakrikt med apelsin och röda bär i den friska och ganska fylliga, men ändå strikta och torra, smaken. Kan uppskattas av de flesta.

Stoneleigh Pinot Noir Rosé 2015, Nya Zeeland

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 6435

Karaktär: En oreserverat god rosé med tydliga inslag av jordgubbar i den fräscha lite blodapelsinlika frukten. Ett ytterst prisvärt och gott roséalternativ som passar till det mesta av den lättare sommarmaten.

Mulderbosch Rosé 2015, Sydafrika

Pris: 82 kr Systembolagsnummer: 6077

Karaktär: Exponerar en stor fruktig smakrikedom med inslag av jordgubbar, granatäpple och hallon i syrafrisk förening. En rosé i en betydligt mer fruktgenerös stil än exempelvis roséerna från Provence. God som sällskapsrosé men fungerar också fint till matigare sallader, kryddig kyckling och grillad/stekt fisk.

Domaine de Collavery 2015, Provence, Frankrike

Pris: 84 kr Systembolagsnummer: 2859

Karaktär: Här samsas fräscha inslag av röda friska bär, örter och röd citrus (blodgrape)på ett delikat sätt tillsammans med aptitretande mineraler i en klassisk Provencestil. Gott till sallader, kyckling och fiskrätter.

Albia Rosé (Barone Ricasoli) 2015, Toscana, Italien

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 2248

Karaktär: En mycket syrapigg, helt torr, eteriskt lätt, stringent och mineraltonad italiensk rosé med inslag av röda vinbär och citrus. Passar fint som aperitif och till lättare sommarrätter.

… också bra köp:

Puycheric Syrah Rosé 2015, Frankrike

Pris: 69 kr Systembolagsnummer: 2209

Karaktär: Rödbärigt, fräscht och rättframt med vital syra och balans. Bra val till exempelvis grillad kyckling och lax – även ett utmärkt buffévin för priset.

Marqués de Cáceres Rosado 2015, Rioja, Spanien

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2755

Karaktär: Solmoget bärigt med stråk av jordgubbar, hallongodis och röd citrus. Är dock helt torrt och matvänligt. Passar till såväl fisk som kyckling och sallader.

Adobe Reserva Rosé 2015, Chile

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 6357

Karaktär: Välgjort och trevligt med vitala friska bär, såväl svarta som röda vinbär, och lite aptitretande mineralitet på smakpaletten. Kan vara ett bra val till exempelvis lite blandade charkuterier.

Mas Mellot 2015, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2728

Karaktär: Sydfranskt rosévin med pigg rödbärighet, kryddörter och röda citrustoner i den friska smakbilden. Gott på egen hand, men fungerar också fint till fiskrätter, skaldjurspasta, kyckling och vegetariskt.

Valle Reale Cerasuolo Rosé 2015, Abruzzerna, Italien

Pris: 85 kr Systembolagsnummer: 2242

Karaktär: Här bjuds rika smaktoner av körsbär, röda vinbär och kryddörter i bussig förening med en lite uppstramande skalbitterhet. Njut till en skaldjurspasta eller en saffranskryddad bouillabaisse. Gränsar till fynd.

Les Fumées Blanches Rosé 2015, Frankrike

Pris: 85 kr Systembolagsnummer: 22138

Karaktär: Lättgillad, fräsch och välformulerad sydfransos med aromkomponenterna på rättplats. Röda vinbär, grape och färska örter förnims bland annat i den syrafriska smakarsenalen.

Rèserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2015, Bordeaux, Frankrike

Pris: 88 kr Systembolagsnummer: 3181

Karaktär: Röda vinbär, blodgrape och en viss gräsighet förnims i detta välbalanserade och fräscha rosévin från välrenommerad producent. Passar bra till det mesta i picknickkorgen.

Côtes du Provence Pierre Paul Rosé 2015, Provence, Frankrike

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 74125

Karaktär: Helklassisk Provence-rosé med vital rödbärighet och örtighet i stringent, frisk och matvänlig, lätt stil. Ekologiskt och buteljerat i den kurviga, traditionella Provence-flaskan.

Grande Recolte 2015, Provence, Frankrike

Pris: 109 kr Systembolagsnummer: 75286

Karaktär: Den kantiga spektakulära flaskan ser ut som en förväxt parfymflaska, men smaken talar ändå för sig själv. Bjuder på ett klassiskt aromidiom från vintypens hemmaplan med försynta toner av körsbär och hallon tillsammans med en pigg mineralitet och en liten örtighet. Tilltalande matrosé.

Les Lauzeraies Tavel 2015, Côtes du Rhône, Frankrike

Pris: 109 kr Systembolagsnummer: 2724

Karaktär: Karaktärsfullt, kryddigt och smakrikt med jordgubbar och mogen citrus i den generösa smakbilden som lämpar sig bäst till smakrika, gärna grillade, fiskar och ljust kött.