Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tips på barnböcker inför jul

I urvalet av vinterns barnboksskörd syns både välkända och nya karaktärer. Kanske något som passar som hårda klappar till barnen?

När Felix blev stor (3-6 år)

Jan Lööf

Bonnier Carlsen

Jan Lööfs populära karaktär Felix har tröttnat på att vara inrutad seriefigur och ber tecknaren att få vara med i en vanlig bilderbok. I nästa stund har han blivit en jätte och hamnat i Sagolandet där han träffar på diverse skumma typer. Med hjälp av nya bekantskapen Lisa bekämpar Felix musikrobotar och Godzilla. Men är det verkligen en saga han har hamnat i? Serierna med Felix tecknades av Jan Lööf i början av 1970-talet och var ursprungligen dagsstrippar i Dagens Nyheter, men kom sedan även ut som album. Serierna riktar sig till vuxna, men många barn och ungdomar uppskattar också Jan Lööfs härliga karaktärer. Det är kul att få se Felix i storformat i ett spännande äventyr i "När Felix blev stor".

Pelle Svanslös firar jul (3-6 år)

Åsa och Michael Rönn och Ingrid Flygare

Pelle Svanslös börjar skolan (3-6 år)

Åsa och Michael Rönn och Ingrid Flygare

Pelle Svanslös bygger och fixar (0-3 år)

Ingrid Flygare

Pelle Svanslös följer ett spår (0-3 år)

Ingrid Flygare

Samtliga efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös.

Bonnier Carlsen

2014 fyllde Pelle Svanslös 75 år och i samband med det instiftades stipendiet "Våga vara snäll" som delas ut till någon eller några som har gjort utmärkande insatser för barns lika värde. Under parollen "Våga vara snäll" har flera böcker getts ut. Nu senast två flikböcker för de yngsta läsarna och "Pelle Svanslös firar jul" och "Pelle Svanslös börjar skolan" för de lite äldre barnen. I vanlig ordning får vi följa Pelle med vänner, där elaka Måns ställer till det. Men tack vare Pelle får alltid de snälla katterna rätt i slutet genom att visa att godhet vinner i längden. Genom Ingrid Flygare och Åsa och Michael Rönn får Pelle och de andra katterna i Uppsala, som Gösta Knutsson en gång skapade, chans att i nya berättelser leva vidare för nya generationer att lära sig om hur man tar hand om varandra på bästa sätt.

Ninna och sjukhusfåglarna (3-6 år)

Matilda Ruta

Natur & Kultur

Hur är det egentligen att ligga på sjukhus? I samarbete med inneliggande barn på Gävle sjukhus har författaren och illustratören Matilda Ruta skapat berättelsen om Ninna, en sjuk tjej som berättar om bra och dåliga dagar, vad man kan göra när kroppen är piggare och hur de vuxna blir när de är oroliga. Utanför sjukhuset finns en skog där sjukhusfåglarna bor. De tar med sig allt ont som barnen inte gillar och flyger bort med det, så att barnen kan sova lugnt om natten. Vackra bilder och en fin och verklig historia gör "Ninna och sjukhusfåglarna" till en pedagogisk och viktig bok. Bra att ta fram för föräldrar som har barn som måste vistas på sjukhus.

Den nya lilla personen (3-6 år)

Lauren Child

Bonnier Carlsen

Elmer Green är en nöjd liten kille. Han har eget rum, egen tv och alldeles egna leksaker. Men en dag förändras allt och en ny liten person kommer till familjen. Elmer Green har svårt att acceptera att han har blivit storebror och kan inte förstå varför han helt plötsligt ska behöva dela med sig av sina leksaker till någon annan. Lauren Child, som även har skapat "Charlie och Lola" som bland annat visas som barnprogram i SVT, har med humor och sin speciella stil lyckats plocka fram de känslor som många barn känner då de får syskon. Trots Elmer Greens motsträvighet till den nya lilla personen lyckas han ändå hitta bra egenskaper hos den lilla och kan till och med dela med sig av både leksaker och gelégodis, när han förstått att syskon inte bara är av ondo.

Mallan – Den tråkigaste dagen (3-6 år)

Jonas Lindén och Mia Nilsson

Rabén&Sjögren

Mallan har tråkigt. Det är sommar och har regnat i flera dagar. Bästisbästisen Emilia är bortrest och Mallan har ingenting att göra. Pappa tycker att hon kan ta på sig regnkläder och gå ut och leka. I svartvinbärsbuskarna träffar hon Olov, killen från dagis som kastat en kastanj i huvudet på henne en gång. Trots att Mallan nog är lite rädd för Olov bestämmer hon sig för att leka med honom. Berättelsen visar på barns härliga fantasi, hur sniglar kan få namn (Sabeltandade Blixten Bajskorv och Snabbis) och tävla i snigelrace. Om hur det är att vända den tråkigaste av dagar till något bra och få en ny kompis på vägen. Och att hoppas på regn även nästa dag så att leken kan fortsätta där den slutade.

Nu är det sent (0-3 år)

Emma Adbåge

Nu är det sent!

I "Nu är det sent" får bilderna tala. Barnet vill inte sova. Mamman påpekar flera gånger att "nu är det sent" och släcker lampan efter mycket tjat om ännu en godnattsaga. Barnet bestämmer sig för att kliva upp och se vad det kan hitta på under natten. Testa mammas smink, fika mjölk och flingor, spionera på grannen och titta på tv. Till slut är det nästan för sent för att sova. Emma Adbåges roliga illustrationer lockar till många skratt hos både vuxna och barn.

Lilla Barnkammarboken

Julsånger

Bonnier Carlsen

I den nya upplagan av Lilla Barnkammarboken har redaktionen samlat 26 av våra populäraste julsånger som "Mössens julafton", "Feliz Navidad" och "Nu så är det jul igen". Varje sångtext i boken illustreras stämningsfullt med bilder av välbekanta barnbokstecknare som Jan Lööf, Stina Wirsén, Marit Törnqvist och Cecilia Torudd. Till boken medföljer en skiva med några av låtarna där Nassim Al Fakir, Brolle, Anders Lundin och Jasmine Kara är några av kändisarna som har gjort tolkningar av de populära julsångerna. Ett bra sätt att lära barnen sånger inför julfirandet.

Mamma Mu och Kråkan leker (6-9 år)

Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Rabén&Sjögren

Mamma Mu är tillbaka! Nu i serieform då Rabén&Sjögren har valt att ge ut fem titlar som serieböcker (bland annat Lilla spöket Laban och Dinosaga). Vi får följa Mamma Mu och Kråkan på isen, i ladugården och på cykeltur. Som vanligt försöker Kråkan låtsas som om han egentligen inte alls tycker om Mamma Mu, när hon i själva verket är hans bästa vän. Jujja Wieslanders historier om det udda paret fungerar väldigt bra i serieform och hon lyckas baka in referenser till flera av de sånger som gjorts till tidigare berättelser. Tillsammans med Sven Nordqvists illustrationer blir äventyren med Mamma Mu och Kråkan aldrig tråkiga.