Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio fotografer på Hälsinglands museum

En utställning tar nu form på Hälsinglands museum och det är eleverna vid Fotografiskt grundår på Forsa folkhögskola som snart bjuder in till vernissage i Hudiksvall.

Eleverna på fotoutbildningen i Forsa kommer från hela Sverige, men några är även lokalt knutna. En av dem är Fredrik Hallberg vars hemort är Hudiksvall. Hans bildserie handlar också om att visa staden Hudiksvall från lite annorlunda synvinklar.

– Ofta visas bilder med sjöbodar och båtar från Hudiksvall, men jag ville visa något annorlunda, säger Fredrik Hallberg.

Läs även: Världskända fotografen Inta Ruka inspirerade

Under ett års tid har eleverna studerat fotografi på Forsa folkhögskola. Innehållet på kursen har innehållit många olika moment där eleverna fått prova på att fotografera med såväl analog som digital teknik, jobbat i studio och varit ut på fotouppdrag. Nu har de jobbat med sina slutarbeten under några veckor och på lördag är det dags för vernissage.

En annan elev som bor i området är Ellika Englund som bor i Ljusdal. Hon har tidigare drivit inredningsfirma i Uppsala och har använt sig av sina egna erfarenheter i sitt projekt. Hon menar att det i inredningstidningar oftast visas upp en speciell typ av hem. Hem där allt är till synes perfekt.

Läs även: Känd fotograf ledde besökarna in i bildens värld

- Jag ville visa en annan sida. Jag har hälsat på hos familjer där allt på ytan inte kanske är så städat och perfekt, men försökt spegla det med samma stil som i magasinen, säger Ellika Englund.

Läs även: Fågelfotografen besöger Forsa folkhögskola

Det ligger mycket jobb bakom en fotoutställning. Allt från att komma på en idé om vad man vill fotografera, urval av bilder, redigering, montering av bilder till att slutligen få upp dem i utställningslokalen.

Utställningen börjar med vernissage lördagen den 7 maj på Hälsinglands museum. Den finns sedan att se på muséet till den 28 maj.

De medverkande fotograferna är Frida Bergström, Ljusdal, Li Carstensen, Gävle, Ellika Englund, Ljusdal, Fredrik Hallberg, Hudiksvall, Emil Hansson, Hudiksvall, Selma Hörström, Tollarp, Madelene Jonsson, Friggesund, Tessie Jundén, Iggesund, Kerstin Skjaervold, Enånger, Hanna Wallström, Göteborg.