Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio fakta om semlor

Den förbjöds under kriget och den har orsakat ett dödsfall. Här är tio fakta du kanske inte visste om semlan.

Annons

1. Namnet semla kommer från det latinska ordet simila, vilket betyder "fint mjöl".

2. Beställer du en semla på finlandssvenska är det inte säkert att du får bakelsen med sött bröd, grädde och mandelmassa. Där betyder det en helt vanlig småfranska.

3. I Norge och Danmark kallas semlan för fastelavnsbolle, och där innehåller den ofta sylt i stället för mandelmassa.

4. Varje år säljs runt 40 miljoner semlor i Sverige. Gräddförsäljningen går upp med 40 procent under fettisdagsveckan.

5. Första gången semlan omnämns i skrift i Sverige är i Gustav Vasas bibel 1541. På 1700-talet började man att ta ut inkråmet på bullen och fylla semlan med inkråmet kokt i grädde. På 1850-talet kom mandelmassan och i slutet av 1800-talet lades vispad grädde på semlan.

6. Hetvägg kallas det när man äter semlan i en djuptallrik med varm mjölk. Ordet kommer från tyskans hetwegge, som betyder varma kilar. Ordet wecken hade använts för brödstycken långt innan något som liknade hetwegge uppkom. Först avsågs vilket bröd som helst med dubbelkils- eller korsform, även av råg. Senare inskränktes betydelsen till vetebröd och kopplingen till fastlagsbröd gjordes.

7. Under andra världskriget var det ransonering på mjöl, socker och grädde. Semlor fick bara säljas på tisdagar under fastans sju veckor. Trots att ransoneringen upphörde på 1950-talet levde semelförbudet kvar till 1960-talet.

8. ... men förbudet gällde inte romanfiguren Ture Sventon. Han har ätit sina "temlor" oavbrutet sedan 1948.

9. Svenske kung Adolf Fredrik (1710–1771) ska enligt officiella skrifter ha ätit ihjäl sig på en hetvägg 12 februari 1771. Han fick ett slaganfall efter en riklig middag. Greve Johan Gabriel Oxenstierna skriver så här efter konungens död: "Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin. Det är ej att omkomma på det mest lysande sätt, utan att dö en prostdöd".

10. Byn Semlan, i Västjämtland, har inget med bakelsen att göra. Förleden "Sem" i namnet betyder ungefär "hus vid vatten".