Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med Winnerbäck

/
  • Johan Persson har spelat med Lars Winnerbäck i tio år. Nu senast på turnén för skivan Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen. Så här är publiken vana att se honom, bakom keyboarden och micken.

Johan Persson från Delsbo har lirat med Lars Winnerbäck sedan 1999.

På måndag kommer han att spela för tusentals fans på Hovet i Stockholm.

Efter det väntar familjeliv och en förhoppningsvis lugn jul.

Annons

Det är möjligt att det för Johan Persson känns som en evighet sedan han tog sina tillhörigheter och drog till Stockholm. Trots det finns hans rötter i Hälsingland, vid en bondgård i Delsbo, utanför Hudiksvall.

Här gick han på gymnasiet, där mamma Lillemor var lärare, och det var här som hans artistkarriär började – då han tre äpplen hög spelade dragspel vid hemtraktens bygdegårdar.

– När jag blev äldre lockade popmusiken och jag började utforska andra musikaliska världar, berättar Johan Persson.

Han har varit med på nästan alla album sedan 2001, där han spelat munspel, elgitarr, dragspel och klaviatur. Men när han först kom i kontakt med Lars Winnerbäck visste han inte riktigt vad han gett sig in på.

– Då var Lasse relativt okänd för mig. Jag hade hört honom på radion någon gång och han fanns väl i periferin någonstans. Därför blev jag lite chockad över hans publiks gensvar och imponerad av hans låtskrivande.

När Johan Persson får frågan om vad som gör att Winnerbäcks musik når ut och berör så många blir han tyst någon sekund. Sedan kommer svaret, lika självklart som enkelt:

– Han har en fantastisk förmåga att formulera tankar och känslor som man själv inte kan sätta ord på. Hans styrka är att man kan känna igen sig i texterna och tänka att precis så känns det, förklarar han.

Under höstens turné med Winnerbäck har han spelat för utsålda hus och ordet han själv använder för att beskriva spelningarna är "publiksuccé".

I kväll gör bandet sin sista konsert, på Hovet i Stockholm. Efter det blir det hem till familjen. De har precis fått en till dotter i familjen och fokus ligger på att hitta ett lugn inför julen.

I framtiden kan det även bli fler besök i Hälsingland, eftersom någon måste ta hand om gården efter hans far.

– Vi vill gärna förvalta den inom familjen, så vi får se om det blir mer vedhuggning nu, säger Johan Persson.

Mer läsning

Annons