Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timret splittrar politiker

Debatten om timmerterminalens placering fortsätter att skapa politisk splittring. Nu pågår en förstudie kring att lägga den i Böle, något flera politiker förkastar som en nödlösning.

Redan för 25 år sedan blev frågan aktuell: var ska timmerterminalen ligga? För mitt i köpingen är ingen bra plats, det är de allra flesta överens om. Men ungefär där slutar enigheten och under åren har omkring femton platser utretts.

Nu senast är det Böle mellan Ljusdal och Hybo, som åter är på tapeten. I januari beslutades i kommunstyrelsens allmänna utskott att en förstudie skulle påbörjas kring möjligheten att lägga terminalen där, eftersom skogsbolagen enats kring det.

Men vad hände med Bränta? Den frågan ställer sig bland annat László Gönczi (MP).

– Tanken med att titta närmare på Böle var inte att det skulle stoppa upp utvecklingen av Bränta och ersätta det. Men nu ser jag inte någonstans att man jobbar för det längre, säger han.

Att man utreder Böle har han inget emot, men ser det samtidigt bara som en tillfällig lösning utan utvecklingspotential, bland annat på grund av storlek och läge.

Något som bland annat Jonny Mill (SRD), stämmer in i.

– Jag tror att det finns risk för att Böle är en återvändsgränd. Att satsa på Bränta innebär att vi slipper tung trafik genom centrala Ljusdal och det är en satsning för hela regionen. Där måste man kunna få offentliga medel till att bygga, säger han.

En nödlösning, kallar han Böle, som tidigare avfärdats som alternativ på grund av dålig bärighet i marken.

Nu ska förstudien än en gång gå igenom möjligheterna på platsen, och innan den är klar vill de politiker som förespråkar Böle inte dra några slutsatser.

– Att bolagen nu har bestämt sig för Böle är jättebra. Om de bedömer att det kan vara framkomligt så kan ju inte politiken komma och säga att vi tycker något annat, säger Yvonne Oscarsson (V).

Kommer det att komma en lösning snart, eller finns det risk att debatten pågår i ytterligare 25 år?

– Först och främst ska vi vänta på den information vi ska få i kommunstyrelsen kring det här på nästa möte. Jag hoppas verkligen att det ska bli klart snart, jag tror att många börjar bli trötta på den här långbänken, säger hon.