Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrar för byns turistbyrå

/
  • Den här stocken blir lagom. Gösta Jansson mäter upp den stock som ska läggas på det fjärde varvet.
  • Med en hälsingeknut ska stocken förankras i stommen. Allan Friberg sköter sågen.
  • Noggranna mätningar krävs för att stocken ska hamna på rätt plats. Allan Friberg, till vänster, och Christer Eliasson mäter in stockens läge.
  • Vattenpasset kommer fram när det ska ritas in läget för nästa stock, från vänster Gösta Jansson, Christer Eliasson och allan Friberg.

Sju Losbor är på ideell väg att bygga stommen till Los blivande turistbyrå.

Annons

Inom Los bygderåd har det diskuterats om möjligheterna att kunna ge turister information om vad som sker i Losbygden med omnejd. Diskussionerna utmynnade i ett förslag om en egen turistbyrå, placerad vid Los servicecentrum med affär, bensinmack och återvinningsstation.

För att nå målet startades en timringskurs.

– Vi var sju man som deltog i en kurs i somras och började bygga timmerstommen, berättar Gösta Jansson, som är den som håller i trådarna för gruppen.

När sommaren var som hetast och svetten lackade som mest gav sig gubbarna, ja det flesta är pensionärer, i kast med uppgiften att bygga timmerstommen.

Gruppen träffades vid åtta tillfällen och hann då lägga tre stockvarv.

I dag är fyra varv lagda av de 10-11 som kommer att behövas innan det blir dags för takläggning.

När väl bygget står klart blir det närmare 50 kvadratmeter lokalyta, där det ska bli gott om plats för personal att informera om bygdens historia och sevärdheter. Det blir också gott om utrymme för att visa upp utställningsmaterial. Dessutom ska bygget också innehålla en handikappanpassad toalett.

Virket till timmerstommen kommer dels från privatpersoner, dels från skogsbolagen Svea skog och Holmen, medan Stora Enso skänkt 10 000 kronor till bygget.

Gösta Jansson har egen såg och han sågar till de timmerstockar som behövs för bygget.

Stommen byggs med så kallad hälsingeknut. I den undre stocken, som ska vara torr, sågas ett jack för att ett nytt stockvarv stabilt ska kunna läggas över det undre varvet. I jacket sågas en klack, så att stockarna ligger stabilt över varandra.

– Vi hade att välja mellan hälsingeknut eller dalaknut, berättar Gösta Jansson.

Av de sju som genomförde kursen är det i dag fem som fortsätter bygget.

Till nästa sommar hoppas man att bygget ska kunna stå klart, färdigt och inrett intill byns affär.

Annons