Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timo Räisänen in på bara skinnet

/

Det skulle bli den hårdaste plattan han gjort.

Men någonstans ute i skogen vände det.

"The anatomy of Timo Räisänen" är göteborgarens känsligaste hittills.

Annons

Skivomslaget talar sitt tydliga språk, precis som titeln. Timo Räisänen håller huvudet högt och tittar sin publik rakt i ögonen. Kroppen är utbytt mot en anatomisk bild av en överkropp. Hjärtat stoltserar på sin naturliga plats, det är rött och tydligt.
- Det är rakt. Och skivan är inte lika hårt slående som mina tidigare plattor. Fram tills nu har det väl mer varit fullt ös medvetslös, kommenterar Timo Räisänen själv.
Även om han erkänner att det från början var meningen att skivan skulle bli det hårdaste han någonsin gjort.
- Det ändrade sig nog när jag hade skrivit två av låtarna, "Numbers" och "Moonchild". Det var befriande att göra dem, och SVÅRT. Så hade det inte varit tidigare.

Skillnaden låg i energifrågan. Timo Räisänen förklarar närmare.
- Tidigare skrev jag bara på ren energi. Jag lät min energi styra när låten eller skivan var klar. Nu har jag varit hårdare mot mig själv, jobbat på ett annat sätt.
Hur då?
- Jag låste in mig själv i en stuga ute i skogen i 24 timmar i taget. Jag kom ut med ett skelett till alla låtarna, sen satte jag mig och tvingade mig själv att vara klar med en låt på ett dygn. Det var otroligt jobbigt. Jag gjorde samma sak typ tolv gånger.

Den nya, rakare, Timo, hör intimt samman med den privata Timo, den som är förälder och partner, säger han själv.
- Det händer sjukt mycket mellan 20 och 30. Sen vet jag inte vad som är hönan och ägget. Mitt privata jag påverkar min musik, och musiken jag gör påverkar ju mitt privata jag. Det är svårt att dra gränser, och egentligen vill jag inte heller göra det.

Timo Räisänen talar med skärpa, hans svar är välformulerade och verkar flöda ur honom som rena självklarheter. Själv ser han dock intervjuer inför en ny platta som ett perfekt diskussionsforum, ett ställe att forma sig själv på.
- Det kan bli jäkligt intressant, särskilt precis i början av en lansering. Då vet jag inte själv vad jag kommer att säga. Man kommer liksom fram till sina slutsatser och åsikter medan man pratar om det nya med en journalist.

Kerstin Magnusson/TT Spektra

Mer läsning

Annons