Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timmerpriset ska höjas

Virkespriserna kommer att höjas även i norra Hälsingland, enligt Mellanskogs marknadschef som också ger ett råd.

Annons

över att virkespriserna inte följt med i den senaste höjningen och därmed är lägre inom norra Hälsingland.

Marknadschef Tor Marntell säger att det handlar om en logistisk ketchupeffekt under andra kvartalet i år.

– Det kommer en höjning, men exakt när, är svårt att säga.

Rådet är därför att avvakta med avverkningar för de som inte har stormfälld skog och har den möjligheten. Situationen kan vara en annan redan till sommaren.

Orsakerna till de lägre virkespriserna är enligt Mellanskog stormen Ivar, som passerade från Norge in över nedre Norrland under natten 12–13 december 2013. I Hälsingland drabbades ett stråk mellan Ramsjö och Hassela värst.

– Inledningsvis går produktionstakten ner efter stormen, men sedan blir det en väldigt hög produktion och då blir flaskhalsen logistiken, med omhändertagandet av virket, förklarar Tor Marntell.

Orsaken till att det är bråttom att få virket till sågverken är bland annat att man vill slippa skador från insekter eller att virket missfärgas av blånadssvamp.

– Det man ganska säkert vet är att vi under andra kvartalet har en ketchupeffekt.

Det leder till att sågverken i närområdet blir överhopade med råvara, och det gör att de behåller nuvarande prisnivå.

– När den här ketchupeffekten ebbat ut kommer vi att höja prislistorna för timmer även i norra Hälsingland, säger Tor Marntell.

Medlemmarna är ändå kritiska och pekar på att de får bättre betalt av andra timmerköpare.

– Vi vet att en del sågverk i Dalarna plockar så att säga ut russinen, och bjuder på de attraktivaste objekten. Dom erbjuder ibland bra villkor, konstaterar Tor Marntell.

Han påpekar att en del aktörer är väldigt offensiva och att de ger bud som kanske i slutändan inte leder till att affären avslutas. De kan agera friare, eftersom de agerar på en marknad som inte är deras hemmaplan, anser Tor Marntell.

– Vi vill vara med hela tiden.

Mellanskog meddelar också att timmerpriset nu höjts lite i södra delen av landskapet Hälsingland, dock mindre än i sydligare delar av Mellanskogs verksamhetsområde.

– Normalt sett har vi ett högre pris på tall i norra delen av vårt område och på gran i söder, sammanfattar Tor Marntell och tillägger att virkespriserna är högre i Götaland, där det är närmare till Europa, vilket minskar kostnaderna för frakt.