Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timmarna efter storbranden

En lägenhet totalförstördes och tre rökskadades efter en kraftig brand i en fastighet på Kungsgatan i Söderhamn natten mot måndagen.

Enligt polisen är en person misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet och ringa narkotikabrott.

Annons

Klockan var tjugo över tolv natten mot måndagen när räddningstjänst, ambulans och polis larmades till en fastighet på Kungsgatan i centrala Söderhamn. Då slog lågorna ut från ett fönster på bottenvåningen.

När vi besöker platsen dagen efter står två bilar parkerade på gatan. Det är arrestvakterna som har haft koll på läget under natten och morgonen.

– Det börjar kännas på att man varit vaken en hel natt nu, säger Rosa Berglund.

Hon berättar att deras uppgift har varit att hålla koll så att ingen skulle gå in i lägenheterna. Nu inväntar de polisens tekniker från Gävle. Men det finns redan uppgifter som säger att det rör sig om sängrökning och att personen plockades in på förhör under natten då polisen misstänkte att han var narkotikapåverkad.

På gården står två barncyklar och en pulka, vilket tyder på att det bor en barnfamilj i huset.

– Tack och lov hann alla ut. Branden var häftig, säger Rosa Berglund.

I en lägenhet på andra våningen bor Susanne Linger, hon har sovit hos en kompis under natten, men nu ska hon tvätta och röja undan inför saneringen.

– Jag är fortfarande darrig, allting gick så snabbt. Som tur var var jag vaken och hörde när rutorna krossades, sedan gick brandlarmet i gång. Då rusade jag ut.

Hos henne är inte skadorna så stora, men röken har gjort sitt och en plastmatta har smält av hettan.

– Jag hoppas att jag kan flytta tillbaka så fort som möjligt, det är en fin lägenhet och jag har bara bott här sedan november. Fast det är ju länge i jämförelse med grannen som flyttade in i lördags, säger Susanne Linger.

En annan hyresgäst berättar att hon letade fram familjens tre katter innan hon sprang ut.

– Det är klart att man är skärrad, säger hon.

Ägare till fastigheten är Hälsinge Bostäder i Söderhamn. När vi når chefen Mathias Eriksson väntar även han på att polisen ska göra den tekniska undersökningen innan han själv kan gå in.

– Jag har inte sett hur det ser ut där inne, så vad det här innebär för hyresgästerna kan jag inte säga just nu.

Mathias Eriksson har pratat med försäkringsbolaget, men om det är försäkringen på huset eller lägenhetsinnehavarens hemförsäkring som ska täcka kostnaderna återstår att reda ut.

– Jag vet inte hur det här kommer att sluta. Tack och lov har jag aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Mathias Eriksson.