Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillstånd för utsläpp från Paperboard

Iggesund Paperboard får tillstånd att släppa ut svavelhaltigt avfall i havet. Redan före tillståndet har det skett utstötningar i vattnet av stoftet från sodapannorna, då svavelhalten har blivit för hög i processvätskorna.

Annons

Länsstyrelsen ger nu företaget tillstånd att genomföra åtgärderna, men med villkor och förbehåll i tillståndet. Situationen är en följd av framgångsrikt arbete för att minska svavelhaltiga utsläpp till luften, förklarar Torbjörn Holmgren vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet. Försurande utsläpp till luften har minskats radikalt genom att man sluter processerna, men någonstans måste till sist utsläppen ske, konstaterar han.

– När man sluter processerna får det till följd att svavlet snurrar runt i lutarna, kokvätskorna, och till sist blir svavelhalten för hög. Då kan man göra utstötning från sodapannan till vatten, och det har hänt några gånger att man har gjort det. Nu vill de göra det under kontrollerade former, och vi ger dem den möjligheten. Vi ser inget annat sätt, säger Torbjörn Holmgren.

Att ta det svavelhaltiga stoftet tillvara, avvattna det och ta hand om en fast produkt vore önskvärt, enligt Torbjörn Holmgren, men idag finns ingen sådan process utvecklad. Visserligen sker utsläppen till vatten i form av relativt harmlöst natriumsulfat, i stället för att släppas ut i luften som svaveldioxid, men utsläppen kräver ändå kontroll och vaksamhet, påpekar han.

– Det finns till exempel ett innehåll av tungmetaller, och på sikt bör elfilterstoftet inte släppas ut i vatten. I beslutet skriver vi att vi kan förelägga om åtgärder. Vi vill sätta press på verksamhetsutövarna, så att de fortsätter att utreda andra möjligheter än att släppa ut stoftet i havet.

I beslutet kräver länsstyrelsen att utsläppen ska följas upp och redovisas till länsstyrelsen, senast vid utgången av år 2010.