Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillslag avslöjade cigaretthandel – nu riskerar en söderhamnare fängelse

Polisen hittade 64 000 cigaretter i en bil i Söderhamn. Under rättegången medgav mannen att han fått cigaretterna med post och sålt dem vidare.

En dag i maj 2015 såg en polispatrull i Söderhamn hur flera stora plastsäckar lastades in i en bil.

Patrullen stoppade fordonet och kontrollerade lasten, som visade sig innehålla 64 000 cigaretter.

En söderhamnare åtalades för tullbrott, och anklagades för att ha tagit emot cigaretterna från utlandet, utan att betala tull eller andra skatter. Nu riskerar han att dömas till fängelse.

Läs även: Iggesundsbo fastnade i tullen med tusentals cigaretter

Under onsdagens rättegång i tingssalen i Söderhamn, erkände han att han hade tagit emot cigaretterna. Han berättade att en anhörig till honom skickat dem med post i omgångar.

När han själv slutade röka, sålde han sitt lager av 320 limpor cigaretter för 70 000 kronor.

Mannen uppgav att han trodde att skatterna var betalda, eftersom han fick paketen från utlandet med vanlig post.

Åklagaren anser att mannen även har sålt cigaretter vid tidigare tillfällen, och hänvisade till vad den åtalade sa i de första polisförhören. Sammanlagt skulle det då handla om 100 000 cigaretter.

Mannen nekade till de uppgifterna, och hävdade att han bara sålt cigaretter den enda gången då tillslaget skedde. Han förklarade att han känt sig pressad att erkänna mer för att han trodde att han skulle släppas snabbare ur arresten då.

Läs även: Söderhamnare fick böter för smuggelcigaretter

Försvaret ansåg att mannens agerande skulle bedömas som det lindrigare brottet vårdslös tullredovisning, och att det räckte med böter, eller i andra hand villkorlig dom med samhällstjänst.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om två veckor.

Läs även: Tullens beslag av cigaretter ökar