Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans mot inbrottstjuvarna

Det första området med Grannsamverkan har upprättats i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Det är fastighetsägare på Gumbovägen och Lövhagavägen i Bollnäs som har gått samman för att hålla tjuvarna borta.

28 hushåll i området har gått samman i det som kallas för Grannsamverkan.

– Vi har väl inte varit mer utsatta för inbrott och skadegörelse än vad man har varit på andra håll, säger Sven Granström som bor längs Lövhagavägen. Men när det väl inträffade ett inbrott så kände vi att vi borde göra något för att inte fler skulle drabbas.

Först tittade de på Byavakt som ett alternativ.

– Vi hade kommit ganska långt med de planerna, men till sist insåg vi att det skulle bli allt för tungt rent administrativt att få det att fungera, säger Sven Granström. Och Grannsamverkan bygger ju på helt andra saker än Byavakten.

Egentligen är fundamentet i Grannsamverkan något som alltid har funnits, man har alltid haft mer eller mindre koll på sina grannar.

– En inofficiell samverkan finns redan, det här är ett sätt att få lite styrning, konstaterar Anette Wikberg som är områdets kontaktperson hos polisen.

Organisationen utformas så att ett huvudkontaktombud för bostadsområdet utses och håller kontakt med polisen. Ett antal kontaktombud utses därefter. Dessa får sedan utbildning av polisen om hur inbrott, vatten- och brandskador kan förebyggas och de utbildar sedan i sina grannar.

Nästa steg är att upprätta en inventarieförteckning över det man anser vara värt något och sedan med hjälp av polisens märkningsutrustning märka det som anses vara stöldbegärligt gods.

När det här är gjort kan man sätta upp skyltarna som talar om för tjuvarna att här är man extra förberedda på olaglig aktivitet. Man har genomfört brottsförebyggande åtgärder och har extra bra kontakt med polisen.

– Det har faktiskt gjorts undersökningar som visar att bara själva skyltarna kan minska brottsligheten med omkring 20 procent, säger Anette Wikberg. Tjuvarna drar sig för att begå brott eftersom de vet att om de lyckas stjäla något är det märkt och mycket svårare att göra sig av med.

En av initiativtagarna till Grannsamverkan är organisationen Villaägarna, där Sven Granström är ordförande för Bollnäs- och Ovanåkersavdelningen. Han hoppas nu att allt fler villaområden i Bollnäs och Ovanåker ska sluta sig samman och förebygga brott.

– Det är redan flera områden på gång, bland annat i Vallsta, säger Sven Granström. Det kan också nämnas att försäkringsbolagen är väldigt positiva till Grannsamverkan och att flera av dem erbjuder lägre premier om man är med i det här.