Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillit skapar tillväxt. Tillväxt skapar tillit.

Jag kan ärligt tillstå att det under de senaste månaderna har varit tillfällen då jag smått förtvivlat sökt andra ämnen än socialdemokratin att kommentera.

Annons

Jag upplevde att jag hade vänt på varje sten i min jakt på halmstrån som det kunde spinnas någon form av positiva förhoppningar eller analyser utur.

När Stefan Löfven valdes till ordförande för S kändes det därför som en befrielse. Inte därför att jag har någon naiv tro på att allt nu kommer att bli bra, att opinionsvindarna snabbt kommer att vända, att S nu bankar på dörren till en ny storhetstid. Så går det inte till.

Det jag ser framför mig är däremot ordning och reda. Partiledningen har tagit ett kollektivt grepp om utvecklingen. Siktet är inställt på ekonomi och arbete. Konstigheter städas bort. Det blir lättare att andas som socialdemokrat.

I måndags presenterade välfärdsforskaren Andreas Bergh och nationalekonomen Magnus Henrekson sin nya bok Varför går det bra för Sverige? Författarna redogör för hur svenska politiker under de senaste 20 åren har genomfört en rad tillväxtstimulerande reformer med gott resultat. Regeringarna Persson och Reinfeldt har lyckats väl med tillväxten.

Det riktigt intressanta med Berghs och Henreksons bok är att de samtidigt slår fast att en mängd stora och genomgripande reformer av den offentliga ekonomin har kunnat genomföras utan att välfärdsstaten beskurits och försvagats. En välfärdsstat av det slag som vi svenskar lever med bidrar till ekonomisk tillväxt framförallt därför att medborgarna känner tillit till välfärdsstaten.

Tillit ska inte förväxlas med upplevelser av total nöjdhet. Tillit är i detta sammanhang mer synonymt med en känsla av viss trygghet.

Trygghetskänslan omfattar inte bara dem som just nu är beroende av välfärdsstatens verksamheter. Även dem som för stunden mer upplever sig som betalare än förmånstagare känner rimlig tillit till att välfärdsstaten inte sprätter i väg deras pengar på sådant som bromsar och hindrar tillväxt och utveckling.

Bokens budskap kan sammanfattas i två korta meningar: Tillit skapar tillväxt. Tillväxt skapar tillit. Vilket i mina öron låter som en passande och syrerik plattform även för Stefan Löfvens ledarskap. Utan tillit; ingen tillväxt för S.