Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfällig oms blev permanent moms

/

Finns det någon logik i att personer som köper biljetter för att följa med på en guidad viltskådningstur får betala fyra gånger så hög moms som de som löser entré till en djurpark?
Den frågan, tillsammans med en rad andra, ställer organisationen Svensk Ekoturismförening till riksdagspartierna inför höstens val.

Annons

De menar att den svenska momslagstiftningen missgynnar småskalig natur- och ekoturism och vill därför förändra dagens regler för moms och införa en enhetlig turistmoms.

Andra exempel, än det tidigare angivna, som man bland annat väljer att peka på är att en guidad stadsvandring beläggs med 25 procent moms. Om man däremot skulle välja att åka en guidad tur i en sightseeingbuss så är momsen endast sex procent.

Man finner det också egendomligt att övernattningar i gästhamnar har dubbelt så hög moms som övernattningar på campingplatser.

Att de här företagarna är bekymrade över momslagstiftningen är lätt att förstå. Däremot är det svårt att se att en särskild "turistmoms" skulle göra det hela mycket tydligare.

Det riskerar i stället att bli nya gränsdragningsproblem mellan vad som ska betraktas som turistnäring och vad ska falla under en annan momssats.

Det känns inte precis särskilt lockande.

Dessutom är det inte bara för turistnäringen som momssatserna är egendomliga.

Dansbanden har länge varit upprörda över och protesterat mot att momsen är satt till 25 procent för att lyssna och dansa till deras musik medan den som köper en biljett för att gå på konsert eller opera bara betalar 6 procent i moms.

Det är minst sagt svårt att begripa varför inte dansbanden omfattas av den lägre så kallade kulturmomsen.

Ytterligare ett besynnerligt momsexempel är om du besöker exempelvis en hamburgerrestaurang. När personalen frågar om du ska äta där eller ta det med dig handlar det inte bara om att han eller hon vill veta om maten ska stoppas i en påse. Det handlar i minst lika stor utsträckning om vilken momssats som ska användas.

Äter du där är momsen 25 procent. Tar du den med dig blir momsen endast 12 procent.

Just den här senaste absurditeten skulle man komma till rätta med om Centerpartiet lyckades få igenom sitt förslag att halvera tjänstemomsen inom frisör- och restaurangbranschen. Vilket också skulle vara en positiv åtgärd för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten.

Men det är egentligen inte tillräckligt. Det skulle behövas en ordentlig översyn av hela momslagstiftningen. Där syftet dels borde vara att komma till rätta med den här typen av egendomligheter men också att försöka pressa ner den generella momsnivån.

Sverige har i dag, tillsammans med Danmark och Ungern, den högsta momsen bland EU-länderna. Så var det inte tänkt när det som då hette allmän omsättningsskatt (oms) infördes 1960. Den var då på 4,2 procent och skulle bara vara tillfällig.

Så blev inte fallet. Tillfällig blev permanent. Och 1968 ersattes den av momsen, eller mervärdesskatten, vilken sedan successivt har växt i omfattning.

50 år efter införandet ligger normalnivån på 25 procent och momsen tillför statskassan strax över 300 miljarder kronor varje år.

Momsens betydelse för statskassan indikerar att det knappast kommer att bli särskilt lätt att finna stöd för en generell sänkning. Trots att det vore önskvärt.

Mer läsning

Annons