Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka till ursprunget

Det har varit radiohandel och bed and breakfast. Innan dess bodde barnmorskor som jobbade i trakten här. Karin Li och Tomas Fransson renoverar den stora gula träbyggnaden på Stenegård för att ge den sin själ tillbaka.

Hon rullar ut två olika ritningar på bordet. En ritning visar hur huset såg ut när det byggdes i slutet på 1800-talet och en hur det såg ut när Karin Li och Tomas Fransson köpte det för två år sedan.

På de gamla ritningarna syns stora, höga fönster. På den nya ritningen är flera utbytta mot små och satta.

Läs också: Åldrad skönhet får ansiktslyft

Vi befinner oss i Barnmorskestugan, den gula träbyggnaden som ligger nere vid vägen mitt emot Hälsingestintan i Järvsö. Huset ligger i korsningen, bredvid Brostugan, i anslutning till Stenegård.

Många detaljer i huset har ändrats genom seklernas gång. Tak har sänkts, kallvind har gjorts till boyta, fönster har förminskats, väggar och dörrar har byggts till. Sneda väggar och språng har tillkommit.

– Man förstår att huset ändrat utseende för att passa den verksamhet som fanns i det för tillfället. De ursprungliga rummen var troligen för stora. Vi vill återställa huset till hur det en gång såg ut. Man känner sig skyldig huset det. Ge det tillbaka sin själ och karaktär, berättar Karin Li.

Läs också: Kreativt kaos hos Kulturkossan

Hon är guld- och silversmed. Tomas är naprapat och botar onda ryggar i trakten. Båda är uppvuxna i Järvsö. De har bott i Stockholm i 23 år. Det var deras barn som fick dem att återvända till Järvsö. Byta från lägenhet i Sundbyberg mot hus här. Mafalda är tio och Victor är åtta år.

– Vi vill ju ha mer tid för barnen. Ge dem en bra miljö att växa upp i.

Huset utgjorde från början en tjänsteförmån för traktens barnmorskor. Förutom att bo i huset, betalades de i lin och korn. Dåtidens guld.

På 50-talet gjordes stora ingrepp i byggnaden.

– Det var då husmödrar promenerade ut i arbetslivet. Ett hem skulle vara lättstädat och slätt. Man ville ha bort alla krumelurer. Inte behöva skura obändiga skrymslen och vrår, berättar Agneta Niklasson. Hon är arkitekt och vägleder Karin och Tomas i deras arbete med att återställa huset.

Karin och Tomas känner till Barnmorskans stuga väl. Karin hade sitt första sommarjobb hos smeden Silvernisse som hade sin smedja i huset bredvid, i Brostugan.

– Jag satt och tittade ut över det här huset. På den tiden var det radiohandel här, berättar Karin och hämtar en gammal skylt från ett rum bredvid. En skylt i gult och rött förkunnar med stora bokstäver: Ösths radio och TV Ljusdal, Järvsö.

Till en början var Karin inte så förtjust i husets läge. Det ligger mitt i en korsning.

– Men bakgården är fin. Mycket större än man kan tro. Dessutom är det intressant att huset är en del av Stenegård. Som guld- och silversmed är jag ibland med på deras evenemang. Det är fantastiskt att det ligger så nära. Inte så långt att bära grejor emellan.

– Det här gjorde att jag föll, fortsätter hon och pekar mot en trappa som leder upp till ovanvåningen. Trappan är i fernissad furu och delar sig elegant åt vänster och höger. Förmiddagssolen strålar in genom ett fönster ovanför husets entré.

Läs också: Många nya besökare på Hälsingegårdarna

Just nu bor familjen på övervåningen. Bygger kök i nedervåningen där det en gång fanns.

– Vi har lovat barnen att bli klara med köket till jul. Det blir en bra målsättning.

Renoveringen är ett livsprojekt. Det finns mycket att göra. Väggar flyttas och tak ska lyftas. Lister bytas till original. En matchande trädgård ska anläggas. Gammaldags blomarter planteras. Tankar går kring riddarsporre i blått, pioner och stockrosor i rosa.

Karin och Tomas har redan bytt fönster. Lyft ut de mindre modellerna och gett plats åt de högresta, eleganta originalen.

– Höga fönster får huset att sträcka på sig. Lyfter hela huset. Väcker det till liv.

Tillsammans med snickaren Michael Kou från Olsgårds snickeri har Karin och Tomas studerat gamla fotografier på huset för att se exakt hur originalfönstrena såg ut. Man kunde se de gamla fönsterhålen i timmerstommen, så det var lätt att montera in de nya.

– Jag byggde exakt likadana. Ramarna är smala och smäckra. Inte så kraftiga som moderna fönsterkarmar är. Ytterbågarna är i kulturglas, innebågarna i energiglas. Det är ett sätt bra att kunna kombinera gammaldags skönhet med modernt energitänkande, förklarar Michael Kou.

– Kulturglaset är lite buckligt. Lite som en akvarellmålning. Moderna pressade glas ser så livlösa ut, som svarta hål.

När hösten kom försågs varje fönster i huset med ett innanfönster. Man la renlav, den vita lav man dekorerar adventsljusstakar med emellan. Laven sög åt sig fukt som kan uppstå.

– I samband med vårstädningen togs det extra fönstret av igen, så att det kom in mer ljus och man kunde höra fåglarna sjunga.

Arbetet med att renovera är som att resa i tiden. När Karin och Tomas drog ned gamla tapeter i ett rum som tidigare varit kök hittade de en vacker tapet i mönstrat blått allra längst in närmast timret. De lämnade in en bit till tapetmakaren Alf Blom som har tapetverkstad i Näsviken.

– Alf har tillverkat en ny tapet som ser exakt likadan ut. Den säljs på Stenegård. Men skriv inte det. Annars kommer alla köpa den innan vi hunnit få upp den i vårt nya kök, säger Karin och ler.

Läs fler liknande artiklar i e-tidningen hus&hem – klicka här.