Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka på ruta ett

Det gick inte att processa fram skolnedläggningar med en PWC-utredning och forskarrapport.

Frågan om skolans nya organisation har lagts i frysboxen tills vidare.

Egentligen var det kommunfullmäktige som ville ha en lokalutredning för grundskolan.

Året var 2011, och det blev barn- och utbildningsnämndens uppgift att utforma direktiven. Bland annat ville man ha tre konkreta förslag på åtgärder för att minska lokalytorna.

Skälen var många.

• Minskande elevkullar

• För stora lokaler

• Låg lärartäthet

• Låga placeringar på rankninglistor

• Dåliga studieresultat

Det tyngsta argumentet för en centralisering och förtätning har hela tiden varit om man ska satsa på pedagoger i stället för lokaler.

I oktober 2013 kom resultatet – den omtalade PWC-utredningen om den framtida skolorganisationen i Söderhamns kommun.

I samtliga av PWC:s tre förslag skulle man lägga ner skolorna i Mo, Trönö och Stråtjära. Trönö skola skulle införlivas med Vågbroskolan medan eleverna i Mo och Stråtjära skulle flyttas till Bergvik.

Stentägten och Öster skulle också läggas ner i alla de tre förslagen. Eleverna skulle flyttas till Norrtullskolan.

Samma sak gällde för kommunens fyra högstadieskolor som skulle förtätas och att Staffangymnasiets lokaler kunde användas.

Det fanns även förslag på att flytta Sandarnes elever till Stenberga, vilket betraktades som fullständigt uteslutet eftersom skolan precis har renoverats och fått en sprillans ny förskola med plats för 80 barn.

Samma dag som utredningen presenterades sa Bo Wikström (S), ordförande i BUN, att förslagen skulle diskuteras och processas. Att de kunde hamna i papperskorgen, göras om eller att nämnden skulle plocka fram egna förslag.

Men först skulle man hålla medborgardialoger.

Men det blev inga medborgardialoger.

I stället blev det informationsmöten, där PWC-utredningen presenterades. Synpunkter kunde i stället lämnas via e-post till kommunen.

Föräldrarna i Mo, Stråtjära och Trönö reagerade starkast på PWC:s utredning.

I BUN:s handlingar fanns även en forskarrapport om hur man smidigast lägger ner skolor. Att små skolor i landsorten skulle fällas av centralortens tysta majoritet, som kunde se fördelar i att man förstärkte skolorna där deras barn gick – och att man skulle grunda det hela med att göra befolkningen krismedveten och förstå att det måste sparas pengar.

Dessutom förordade forskarrapporten att man skulle agera snabbt och det skapade stor oro i föräldraleden.

Nästa steg blev dialoger med föräldraråden. PWC:s utredning fick de inte diskutera. I stället skulle man diskutera kvalitetsfrågor.

Alla skolor var inbjudna, och det tydligaste beskedet från föräldrarna var att små barn ska gå i små skolor och att stora högstadiebarn är mogna nog att åka buss och gå i stora skolor – oavsett om de bodde utanför eller i Söderhamn.

Efter dialogerna i januari skulle alla synpunkter från medborgarna sammanställas inför BUN:s sammanträde den 22 januari. Dagen avslutades med ett strategimöte, där BUN skulle göra ett första politiskt förslag som skulle gå vidare till nästa nämndssammanträde.

Beslutet blev att lägga allt på is.

BUN hade inga egna förslag, och tog heller inget initiativ till en ny utredning i egen regi. I stället lämnas uppgiften över till den nya nämnden som tillträder efter valet.