Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka från kontrasternas Sydafrika

Tre av lärarna vid Läroverket och politikern Stefan Bäckström (C) har varit i Sydafrika och är sedan ett par dagar tillbaka i Hudiksvall.
– Det gäller att se vad man kan göra för att hjälpa, men också se den styrka som redan finns i landet, säger Marie Forsberg.

Lärarna och Stefan Bäckström har ingått i en grupp på 19 personer bestående av lärare, skolledare och politiker från norra Sverige. Bakom resan står Den Globala Skolan och grundtanken med hela projektet är global utveckling.

Genom att dela in deltagarna i mindre grupper om tre till fyra personer har man kunnat täcka in åtskilliga områden, som problemen med hiv och aids, miljöpåverkan och barns situation.

De materiella bristerna kan vara stora, men det finns en enorm vilja bland barnen att gå till skolan och skaffa sig den utbildning de kan få.

Samtidigt är hiv och aids ett närmast oöverstigligt problem.

– Problemen med hiv är så överväldigande att det är svårt att se en omedelbar, positiv lösning, säger Ronald Krathmann.

Smittan är utbredd och sprids i alla samhällsskikt. Över 40 procent av invånarna i provinsen Kwazulu/Natal är hiv-positiva och de föräldralösa barnen räknas i miljoner.

Men barnen i Sydafrika har samma framtidsdrömmar som barn i Sverige.

– De drömmer om framtiden, att bli polis eller sjuksköterska. Och att åka utomlands, säger Marie Forsberg.