Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till sist kunde inte ens Skatteverket blunda för det politiska trycket - skattekontoren blir kvar

Ibland ska det sägas enkelt. Fem bokstäver. S-E-G-E-R.

Läs mer: Det är nu som Sveriges kurs ändras när det gäller statliga jobb och ett sammanhållet land

När Skatteverket under onsdagen plötsligt meddelade att man drar tillbaka nedläggningshoten mot skattekontoren i Hudiksvall, Ludvika, Lycksele och på ytterligare sex andra orter så är det inget annat än den efterlängtade slutliga segern för de 500 kämpande anställda, för engagerade privatpersoner, sammanbitna kommunpolitiker och riksdagspolitiker som protesterat. Det blev en dag av tårta, bubbel och glädje på kontoren.

Generaldirektören Ingemar Hansson beslut från 24 mars i fjol skickade en chockvåg över Sverige. Mobiliseringen kom snabbt och blev avgörande för en fråga långt större än det enskilda skattekontoret. Dagen innan beskedet intervjuade jag civilminister Ardalan Shekarabi (S) om statliga jobbens placering i landet, och han beskrev Skatteverksopinionens betydelse så här:

– Reaktionerna blev så omfattande så till slut tvingades även Stockholmsmedia att erkänna det här som en politisk fråga. Det gav oss bättre förutsättningar att lyfta det på dagordningen och ta politiska initiativ.

De politiska initiativ som Shekarabi pratar om handlar om först och främst Statskontorets utredning om de statliga jobbens placering. Den ledde till att Ingemar Hansson fick göra halt och invänta nedläggningsbeskedet. Sedan kom uppdraget till Statens Servicecenter att ”föreslå vilka funktioner inom de statliga myndigheterna som kan vara lämpliga att bedriva samordnat i staten och utanför storstadsområdena”.

Därefter kom det som Skatteverket hänvisar till som avgörande signal, flytt av myndigheter från Stockholm i en DN Debattartikel från regeringen. Då kunde inte ens Ingemar Hansson missa budskapet som med stegrande tonfall förts fram i ett års tid.

Med trycket underifrån samt hård press både från regeringen genom Shekarabi och Per Åsling (C) i riksdagen fick generaldirektören motvilligt kasta in handduken.

Läs mer: Sheriffens slag mot de fattiga fick Sherwoodskogen att resa sig

Som Skatteutskottsordförande har jämtländske Åsling gjort det historiska att kalla in generaldirektören till dubbla utfrågningar och ständigt hållit frågan politiskt levande så att den inte skulle somna in med en utredning som glöms bort.

– Det här är mycket glädjande. En stor seger för Sverige utanför storstäderna. Det här är precis vad jag hoppats och trott på. Det är därför jag drivit frågan på alla tänkbara och otänkbara sätt, säger Per Åsling i ett pressmeddelande.

Och när Shekarabi (S) får frågan om myndigheterna varit för självstyrande när det gäller placeringen i landet så kommer svaret utan att tveka.

– I den här frågan, ja! Nu måste vi få en effektiv styrning. Där har vi nu gjort vägvalet. Om vi inte var redo för ett sådant vägval så hade vi inte skickat de signalerna vi skickar nu.

Här är du alltså glasklar. Inte utrymme för den minsta tvekan?

– Det här handlar om statens legitimitet, det handlar om sammanhållningen i vårt land. Det handlar inte bara om jobben, utan om symbolerna kopplade till de här jobben. Det handlar om ännu större frågor; som människors tillit till staten och relation till det offentliga.

Den relationen har genom onsdagens besked förbättrats på en rad orter. Därför är det ett välkommet besked. S-E-G-E-R.

LÄS Oksanens första ledare om Skatteverkets nedläggningsbeslut: Krissamtal behövs för att stoppa statlig jobbflykt