Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till den som har ska vara givet

/

Förra veckan skrev jag om RUT-avdragen. Jag gissade att det borgerliga blocket kortsiktigt kan vinna något på att de rödgrönas vill avskaffa skattesubventionerna till hushållsnära tjänster. Så tycks inte bli fallet. Åtminstone finns inga sådana tecken i de partisympatiundersökningar som publicerats.

Annons

Avslöjandet om att det är höginkomsttagarna som är de stora vinnarna och att det är låg- och medelinkomsttagare som får betala skattesubventionerna är säkert en förklaring till att den borgerliga kampanjen ser ut att misslyckas. Bara sex promille av låginkomsttagarna har kunnat göra avdrag.

När subventionen infördes påstod Maud Olofsson att den var till för lågavlönade kvinnor. I förra veckan debatterade Folkpartiledaren Jan Björklund med LO:s Wanja Lundby-Wedin. Då erkände han att det är höginkomsttagarna som tjänat mest på RUT-avdragen. Björklund slog effektivt undan benen på Maud Olofssons argumentation genom att konstatera att det är de som har höga inkomster som har råd att betala.

Konsekvent har de borgerliga partierna sett till att de som har det bäst ska få mest. Det gäller också förändringarna i fastighetsskatten. Där fastighetsägare i Söderhamns kommun och på andra platser utanför storstäderna får betala höjd skatt. Pengar som går till att betala stora skattesänkningar för fastighetsägarna i rika kommuner som Täby och Danderyd.

När skattsedeln kommer i april får fastighetsägarna i Söderhamn besked om hur mycket mer de ska betala i fastighetsskatt.

Jobbskatteavdraget ger 20 000 kronor om året till den som har hög inkomst. Däremot tvingas pensionärer, arbetslösa, sjuka och föräldrar som tar ut föräldraförsäkring att betala straffskatt.

Nu kommer dessutom besked att sjukersättningen tas från tiotusentals svårt sjuka människor. Trots att den moderata arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin lovat att ingen sjuk som drabbas av stupstockslagen ska förlora några pengar.

Ersättningen från arbetsförmedlingen räcker inte till för att de som sparkats ut ur sjukkassan ska kunna klara sin existens. Då träder den moderata socialförsäkringsministern in. De sjuka får gå till kommunernas socialkontor. Så att de får en skälig inkomst säger Husmark-Pehrsson.

Att orden skälig inkomst är detsamma som existensminimum bekymrar tydligen inte de politiker som bestämt att svårt sjuka ska tvingas be om socialhjälp för att få pengar till hyra och mat för dagen.

Kontrasten mellan de borgerliga opinionsbildarnas tystnad om sveket mot de långtidssjuka och det högljudda engagemanget för höginkomsttagarnas avdrag för hushållsnära tjänster är avslöjande.

I veckan kom besked om att arbetslösheten fortsätter att öka. Det är nu fler än 450 000 som saknar jobb. Ungdomsarbetslösheten är katastrofalt hög. För hundratusentals familjer blir ekonomin allt mer pressad. Nu drabbas arbetslösa och utsatta människor av att regeringen Reinfeldt demolerat a-kassan och rustat ned arbetsmarknadspolitiken.

Verkligheten talar sitt tydliga språk. Den orättvisa fördelningspolitiken och de svikna löftena om jobb i stället för utanförskap blir en svår belastning för de borgerliga partierna i valrörelsen.

Mer läsning

Annons