Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarläger omsätter miljonbeloppOBS! Den här texten har uppdaterats eftersom det i tidigare versioner förekom felaktiga uppgifter från polisen om tiggeriets omfattning och formuleringar som gör gällande att organiserat tiggeri skulle vara olagligt, vilket det inte är.


Klicka här för att läsa den nya artikeln.


Det finns åtminstone en organiserad grupp inom tiggeriet i Hälsingland och verksamheten omsätter mer än 10 miljoner kronor.

Det framgår av en redogörelse som polisen i Hälsingland gjort inför riksdagen.

– Vi ser att det finns en organisation. Det är samma människor som skjutsar ut dem varje morgon, det finns människor som går runt och samlar upp pengarna från dem som sitter på gatorna, säger Lars Fredin, tf polisområdeschef i Norra Gävleborg.

Att organisera sig är inte olagligt men i polisens redovisning framgår det att brottslighet så som olaga hot, människohandel och prostitution har anmälts av gruppmedlemmar och av utomstående. Däremot är det mycket svårt för polisen att utreda dessa brott.

– Vi har anmälningar, som vi har försökt utreda. Men till och med målsäganden kan glömma vad det var som anmälts, säger Lars Fredin.

Det var i mars som polisen gjorde en större insats mot ett läger för EU-medborgare och hade spaning på medlemmar i gruppen under en treveckorsperiod. Syftet med insatsen var att knyta kontakter med den runt 150 personer stora gruppen och att få en bättre inblick i deras tillvaro.

– Det är en kulturell gruppering av människor som har olika band till varandra och de har ingen tilltro till myndigheterna, säger Lars Fredin.

Inom den här gruppen råder inte alltid sämja och det är sådana tillfällen som kommit till polisens kännedom. Lars Fredin ger exempel på unga män som tvingats lämna ifrån sig sina id-handlingar och det finns en anmälan om att en kvinna tvingats till prostitution. Det förekommer också anmälningar om olaga hot inom gruppen. Men polisen har svårt att utreda anmälningarna.

– Det finns ett brett spektrum av problem. Vi har också sett att det finns barn i gruppen och i deras hemland råder skolplikt och här är det skolplikt, så vi har kopplat in sociala myndigheter för att barnen ska få skolgång, säger Lars Fredin.

Under en period satt en sjuårig pojke och tiggde på rastplatsen i Tönnebro. Polisen agerade då tillsammans med sociala myndigheter i Söderhamns kommun för att omhänderta pojken enligt LVU, lagen om vård av unga. Men pojken fanns inte längre kvar i lägret när omhändertagandet skulle ske. Var barnet finns nu är okänt.

Medlemmar i gruppen åker långt för att tigga. De rör sig upp till Sundsvall, till Falun och som längst ner till Västerås visar polisens utredning.

– Vi har frågat oss varför det här förekommer och vi tror att det snarast blir fler människor som kommer hit, säger Lasse Fredin.

Boendet på en camping kostar EU-medborgarna i lägret en miljon kronor på ett år. Lägret har funnits i ett och ett halvt år. Det är i stort sett samma människor som bor i lägret men de har gjort hemresor under tiden.

EU-medborgarna i lägret uppger till polisen att de tjänar runt 300 kronor per dag på sitt tiggande. Enligt polisens uträkningar innebär det att människorna i lägret omsätter mer än 10 miljoner kronor under ett år.

Däremot kan inte polisen tydligt klargöra om människorna får behålla sina intäkter eller om de måste lämna ifrån sig pengar. De som bor i lägret har olika uppgifter och det finns misstankar om att det kan handla om människohandel.

– Vi tror att många är i utsatta situationer och behöver hjälp. Men vi kan inte göra så mycket mer än att försöka utreda. Därför tror jag att det behövs politiska beslut, även om det är obehagliga politiska beslut, säger Lars Fredin.

En sådan politisk fråga är om tiggeri ska förbjudas därför att det förekommer människohandel. Frågan är vad som är rimligt att acceptera tycker Lars Fredin, som inte tycker att polisen ger upp genom att be om politiska initiativ.

– Svårigheterna innebär inte att vi är ointresserade av att utreda. Vi har lagt mycket resurser, anhållit folk för människohandel, men det har varit otroligt svårt att lagföra någon, säger Lars Fredin.

Skatteverkets grundinställning är att tiggeri är en inkomst baserat på en gåva och därför ska vara skattefri.

– Det är en slumpmässig inkomst utan relation mellan den som tar emot och den som ger, och generellt är inte gåvor skattepliktiga, säger skattejurist Pia Blank på Skatteverket.

Men fullt så enkelt behöver det inte vara tillägger Skatteverkets rättsexpert.

– Om du säger åt tio personer att tigga åt dig och du tar pengarna, då kommer saken i ett annat läge, säger Pia Blank.

Det är just sådana omständigheter som polisen misstänker, men inte lyckats bevisa, pågår inom den grupp av EU-medborgare som är föremål för den här granskningen.

Läs den uppdaterade artikeln här!