Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsdokument i Wij valsverk

/
 • Oändlig energi är en jordcirkel i träda i Landskapsparken på Wij trädgårdar.
 • Oändlig energi är en jordcirkel i träda i Landskapsparken på Wij trädgårdar.
 • Med humlestörar har Ulla Viotti skapat utomhusverket Boplats. I centrum sitter Ockelbofågeln från runstenen.
 • Ur jorden - till jorden, av återanvända julgranar. I bakgrunden syns bilden av Cimbris, 1997 i Simrishamn.
 • Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet, citatet av Cicero är Ulla Viottis titel på detta verk av tegelböcker, rullstenar och tallris.
 • Bok i tegel med verkets titel på pärmarna, Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet.
 • Wijs valsverk är en perfekt lokal för Ulla Viottis verk. Plats för drömmar, fåtöljen i kolbränt tegel, är en av två stolar hon skapat hon speciellt till denna utställning, som pågår till 16 augusti. I bakgrunden bilder på två av hennes utomhusverk i Skåne.
 • Poetisk viloplats är gjord av svart, kolbränt tegel och har en sitskudde av doftande timjan.
 • En stark doft av den nyhuggna björkveden i Historisk arkitektur möter besökarna till Ulla Viottis utställning.
 • Forntida meddelande kallar Ulla Viotti de blyertsfrottage hon gjort av Ockelbostenen. De sitter på väggen till vänster. I taket Samtida meddelande, av dagstidningar.
 • Detalj med fågeln i toppen av Världsträdet på Ockelbostenen, ur Forntida meddelanden.

Ulla Viottis landskapsinstallation Oändlig energi är först inte lätt att upptäcka i Landskapsparken på Wij trädgårdar. Men redan i dörren känner man doften av hennes Historisk arkitektur inne i Wij valsverk.

Annons

Det är tredje sommaren Länsmuseet i Gävleborg gör en utställning på Wij valsverk vid entrén till Wij trädgårdar. Nu finns tankar att det kan dröja några år till nästa. Det är synd. Här kan Länsmuseet nå en ny publik och valsverkets suggestiva miljö är som gjord för konst.

I sommar har konstnären Ulla Viotti inbjudits till Wij. Hon är välkänd både i Sverige och utomlands för sina arkitektoniska skulpturer utförda i lera, trä och sten.

När hon kom till Ockelbo var det runstenen vid kyrkan som fascinerade henne. Den blev utgångspunkt för ett par av verken.

Det första möter besökarna strax innan de går ned mot entrén till valsverket eller fortsätter mot Ulf Nordfjells Skogens trädgård. Boplats har Ulla Viotti kallat det rum hon skapat av höga humlestörar. I centrum finns en kopia av Ockelbofågeln från runstenen, där hon framhäver fågelns kraftfulla form.

I entréhallen till valsverket hänger en hel vägg i papper med motivet på Ockelbostenen upprepat flera gången, Forntida meddelanden. Hon har lagt papper över runstenen och gnuggat med blyerts för att få fram de fantasieggande mönstren.

I taket har hon sedan hängt dagstidningar på rad i verket Samtida meddelanden. Några av dem visar bilder av vårens förlovning, där en Ockelboson skriver in sig i historien som kronprinsessans blivande make.

En plats historia är ständigt närvarande för Ulla Viotti.

Utställningen i valsverket blickar både bakåt i tiden och utåt. Bilder av sex olika skulpturer hon gjort på andra platser, som Kumla, Aten, Hammenhög, hänger som komplement till de fem verken på plats. Viottis landskapsskulpturer ger både en utblick mot världen och mot ett landskap någon annanstans.

Effekten förstärks av att de höga fönstren alla vetter mot den grässlänt valsverket liksom är nedsänkt i.

Speciellt för Ockelboutställningen har hon gjort de två tegelfåtöljerna Poetisk viloplats, i svart kolbränt tegel, och Plats för drömmar, i rött kolbränt tegel. I bägge sitsarna växer timjan.

För mig skulle de nog lättare associera till drömmar och poesi om sittplatserna vore placerade utomhus. I valsverket tänker jag mer på patronernas makt och ser dem som troner, maktens symboler.

Tänkaren, politikern och romaren Cicero sa att "den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet". Det är även titeln på Ulla Viottis centrala verk, gjort av tallris, rullstenar och böcker av tegel, riktiga tegelstenar alltså.

Stående på knä kan jag läsa omslaget till de närmaste tegelstensböckerna och fundera på kontrasten till de lätta pocket jag samlat för sommarläsning.

Två av verken, Ur jorden - till jorden och Historisk arkitektur, är gjorda av trä. Det första är återanvända julgranar upphängda i en rundel över röd flis. Historisk arkitektur är nyhuggen björkved staplad i en klassisk rund form.

Doften av björkveden och tonerna av arkeologisk musik på lertrumma och vassflöjt förstärker synintrycken i valsverket till en totalupplevelse.

Mer läsning

Annons