Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidning kräver kommunen på 600 000 kronor

Hudiksvalls kommun prenumererar på tidningen Hälsoinspiratören som har varit tillgänglig på kommunens intranät. Men intranätet är inte skyddat, därför har vem som helst kunnat hitta tidningen på internet. Nu krävs kommunen på ersättning.

Annons

Det är företaget Proformia Hälsa som ger ut tidningen Hälsoinspiratören. När de kontaktade en annan kommun för att sälja tidningen fick de veta att de inte ville betala för tidningen eftersom den gick att läsa gratis på Hudiksvalls kommuns intranät. Företaget har dokumenterat att 23 nummer med tillsammans 175 artiklar har varit tillgängliga via kommunens intranät, där tidningen har indexerats av Googles sökmotorer sedan 2009. För artiklarna kräver de en ersättning på totalt drygt 600 000 kronor.

Susanne Colliander, delägare i Proformia Hälsa, berättar att hon från början ville ha en dialog med Hudiksvalls kommun.

– Vi ville prata om hur de ser på saken, det handlar om insikten i vad de har gjort. Men vi har inte fått någon form av respons och då bestämde vi att nu skickar vi en faktura eftersom de inte vill prata med oss.

Kommunens personalchef Maria Larsson säger att de inte har varit medvetna om att intranätet inte var säkert och att de, så fort de fick kännedom om det, har försökt göra vad de kunde för att kontakta Google och få bort länkarna.

– Självklart förstår jag att det här är allvarligt, men det var verkligen inget medvetet från vår sida.

Men att kommunen inte skulle ha varit medveten om att intranätet inte var skyddat är inget giltigt skäl för att motsätta sig ersättningskraven, anser Susanne Colliander.

– Det spelar ingen roll, utan det som räknas är att man har haft ett öppet intranät. Våra artiklar finns ute på nätet och vi har gått miste om försäljningsintäkter.