Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigt stöd kan spara miljarder

Samhället skulle kunna spara flera miljarder kronor per år genom att hjälpa skuldsatta människor i ett tidigt skede. Det framgår av en rapport som gjorts på uppdrag av Konsumentverket.

Utanförskap är inte bara ett problem för den enskilde, utan även en samhällsekonomisk fråga. Kostnader som kan uppstå till följd av utanförskap är exempelvis a-kassa, sjukpenning och ekonomiskt bistånd och dessutom uteblir skatteintäkter.

Rapportförfattarna har granskat vad utanförskap kostar samhället och vilka vinster som finns med en väl utbyggd kommunal budget- och skuldrådgivning. Deras slutsats är att samhället skulle kunna spara flera miljarder i minskade utgifter för välfärdskostnader, om skuldsatta fick hjälp i ett tidigt skede.

Marianne Östberg, budget- och skuldrådgivare i Hudiksvalls kommun, håller med om att tidiga insatser är viktiga för att hjälpa skuldsatta.

– När folk ringer vill de ha snabb hjälp och jag tycker det är bra om man hör av sig så fort man ser problem. Det är lättare att göra något åt situationen då, tillägger hon.