Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidiga färgbilder lockade

Trähusmiljöer, stenlagda gator, konditorier och nöjesliv var några av de miljöer som sattes i fokus under måndagskvällen. Bakom låg en donation.

Fredrik Bruno var från 1911 till 1947 stadsingenjör i Hudiksvall. Turligt nog för Hudiksvallsborna var han dessutom intresserad av att fotografera i färg.

Hans ättlingar har donerat en stor samling bilder till Hudiksvalls hembygdsförening som tog upp gärningen under en berättarkväll om 1940-talet.

– Det är en unik samling färgdior från första åren på 1940-talet, berättade hudikprofilen Lennart Ersson för dryga hundratalet åskådare i S:t Jakobsgården.

Han berättade att bilderna varit perfekt förpackade och att många lagts ut på nätet för allmän beskådan och att det ännu återstår en del arbete med att lägga ut resten.

En del av samlingen handlade om världens första sportmässa, som ägde rum vid Läroverket 1943. Där samverkade industri, hantverk och konst. Mässan innehöll också tivoli, artister som Jussi Björling, kunglig närvaro, boxningsuppvisning med mera. Mycket var inspirerat från Berlin-OS 1936 och det hölls även en staty-olympiad.

– Grejorna såldes sedan ut på auktion efteråt, sa Lennart Ersson och manade publiken till att lägga märke till stenläggningen på en av bilderna.