Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden viktigare än juridiska invändningar: "Förseningar ligger inte i Fikru Marus intresse"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Fikru Marus juridiska team fick bara ett dygn på sig att komma med formella invändningar mot terroråtalet. Invändningar finns men det är viktigare att den juridiska processen genomförs bedömer advokaterna.

– Kommer vi med invändningar leder det bara till förseningar och det ligger inte i Fikru Marus intresse, säger hans svenske advokat Hans Bagner som varit på plats i Federal High Court i Addis Abeba under måndagen och tisdagens domstolsförhandlingar.

Tiden talar inte för Fikru Maru även om han nu är så pass återställd efter sin lungsjukdom och operation att han personligen kunde inställa sig i domstolen för första gången sedan den andra september då han insjuknade.

Dottern Emy Maru berättar att villkoren för Fikru Maru är radikalt förändrade sedan han återförts till Kilitofängelset. Fångarna får inte längre ta emot mat från besökare. Efter åklagarens påståenden om att Fikru Maru orsakat sin egen lungkollaps genom att äta choklad, så är också choklad förbjudet för fångarna.

Där får pappa och jag inte längre prata svenska med varandra. Så han berättar inte så mycket om förhållandena där inne

– Vi får bara besöka fängelset under tjugo minuter. Där får pappa och jag inte längre prata svenska med varandra. Så han berättar inte så mycket om förhållandena där inne, säger Emy Maru.

På frågan om Fikru Marus hälsotillstånd svarar advokat Bagner att den 67-årige svenske hjärtläkaren gick in i rättssalen med bestämdhet i blicken.

– Men vi kom inte ens nära att få samtala med honom på grund av vakterna, säger Hans Bagner.

Läs mer: Fikru Maru utskriven med smärtor från sjukhus - förd tillbaka till fängelset

Den svenske hjärtläkarens hälsotillstånd är också en huvudfråga för svenska utrikesdepartementet.

– För oss är det en fortsatt prioritet att Fikru Maru ska få vård utomlands. Trots att han befinner sig i en stabiliserad situation, så behöver han fortsatt vård , säger kansliråd Patric Nilsson vid UD.

Representanter från svenska ambassaden fanns på plats under de två rättegångsdagarna. UD har förstärkt bemanningen i det dagliga arbete vid ambassaden med tidigare ambassadören Lars Grundberg.

– Det är en av våra stora ambassader som haft hög arbetsbelastning under en lång tid. Men också för att Fikru Marus ärende har hög prioritet och tar ambassadörens tid i anspråk, säger Patric Nilsson på UD.

Läs mer: Födelsedagsbarn och terrormisstänkt - ny rättegång inledd mot Fikru Maru

I terrormålet är det 38 åtalade inklusive Fikru Maru och etiopiska myndigheter verkar betrakta rättegången som en säkerhetsrisk förklarar advokat Hans Bagner. Det innebär mycket tidsspillan under rättegångsdagarna och det skapar oklarhet kring hur länge processen kommer att pågå.

– Just nu bedömer mina etiopiska kollegor att det kommer att ta sex till nio månader att genomföra rättegången. Men vi vet ju också att korruptionsmålet mot förre tullministern är inne på sitt fjärde år utan att vara avgjort, säger Hans Bagner.

Terrorrättegången fortsätter den första februari. Anklagelserna mot Fikru Maru och det efterföljande chokladförbudet på fängelset kan locka till skratt förklarar advokat Bagner, men i straffskalan finns 20 år i fängelse och dödsstraff.

Läs mer: Nytt öppet brev om Fikru Maru - vill att Sverige agerar

– Det kommer att bli kämpigt att få loss Fikru Maru. Vi måste hoppas på ett politiskt genombrott, säger Hans Bagner.

Fikru Marus situation har tagits upp av svenska företrädare på hög nivå och det har skett flera gånger av utrikesminister Margot Wallström men också av statsminister Stefan Löfven förklarar kansliråd Patric Nilsson.

Sedan årsskiftet sitter både Sverige och Etiopien i FN:s säkerhetsråd. Om Fikru Maru också är någon som Sverige tagit upp med etiopiska företrädare säkerhetsrådet vill kanslirådet Patric Nilsson inte bekräfta.

– Det finns olika tillfällen och former där vi tar upp olika diskussioner, säger Patric Nilsson vid UD.