Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden på väg rinna ut för Bränta

Det krävs ett snabbt beslut om järnväg till Bränta om det ska kunna bli några större investeringar i området.

Det menar företagaren och entreprenören Lars Wallberg, som funnits med i diskussionerna sedan järnvägsalternativet först väcktes 2008.

– 2009 hade vi ett privat alternativ att bygga järnväg till Bränta, men då skulle kommunen driva frågan. Nu, tre år senare, utreder man fortfarande om det ska bli Bränta eller Tegeltjär. säger Lars Wallberg.

Tanken med järnväg till Bränta är att ersätta virkesterminalen på Östernäs och föra över godstransporter av skogsråvara från lastbil till tåg.

När inget händer på Bränta har han i stället vänt blickarna mot grannkommunen Bollnäs, där han tillsammans med andra bildat ett fastighetsbolag, där före detta Svedala Arbrås fastighet i Arbrå köptes in 2009, och senast ett företag för tyngre mekanisk tillverkning i dessa lokaler.

De engagemangen kan innebära att Wallbergs utveckling på Bränta stannar av.

– Det krävs ett snabbt beslut om vart man tänker lägga terminalen för att de privata aktörerna inte ska tappa intresset för investering i Ljusdal och börja titta på andra alternativ, det går inte att vänta så länge till, säger Lars Wallberg.

Tålamodet börjar tryta. Sker inget snart kan Wallbergs satsning i Arbrå leda till andra investeringar. Redan nu finns planer på samarbete med mekanisk industri, där Bränta är ett alternativ, men om järnvägsplanerna inte förverkligas kan den investeringen hamna i Arbrå.

– Som det låter idag så verkar det vara Trafikverket som ska besluta var Ljusdals kommun ska förlägga sin nya virkesterminal. Detta beslut borde rimligtvis kommunen fatta.

– En järnväg till Bränta skulle betyda mycket för att utveckla hela området, där även kommunen idag har mycket mark att exploatera, säger Lars Wallberg.