Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thuring krävs på en kvarts miljon

Kenneth Thuring (SD) kan jobba halvtid. Det har både Förvaltningsrätten och Försäkringskassan slagit fast.
Eftersom Kammarrätten inte är berett att pröva hans ärende är han nu skyldig att betala tillbaka en kvarts miljon kronor till Försäkringskassan.

Annons

I december berättade vi att Kenneth Thuring tagit emot totalt 171 741 kronor i kommunalt arvode trots att han hade hel sjukersättning.

Enligt Försäkringskassan kunde han därmed jobba halvtid. Kenneth Thuring överklagade beslutet hos Förvaltningsrätten med förklaringen att han inte har någon arbetsförmåga och att de uppgifter Försäkringskassan fattat beslut på inte är sanna. Att han skulle kunna jobba halvtid tyckte han var kränkande både för honom och familjen.

Men Förvaltningsrätten kom fram till samma sak som Försäkringskassan, han kunde jobba deltid.

Drygt en vecka senare fick han ett återbetalningskrav på 226 434 kronor för de felaktiga ersättningar han fått tidigare.

Kenneth Thuring var inte nöjd:

– Jag tänker överklaga beslutet till Kammarrätten och jag tänker inte betala tillbaka några pengar innan ärendet är slutligt utrett.

Den 16 april kom beslutet: Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står därför fast.

I dag säger Kenneth Thuring att det är som det är och att han ser det som en politisk dom.

– Det är det det här handlar om. I Förvaltningsrättens dom hade de till och med gjort mig till kommunalråd, inte ens det var de beredd att ändra på.

Han är också förbryllad över att Försäkringskassan anser att han kan jobba halvtid trots att läkarna säger någonting helt annat.

– Jag har en utslitningsskada i ländryggen och dubbla diskbråck i nacken som innebär att jag inte kan arbeta. Det är som att gå runt med brutna ben. Självklart hade jag arbetat om jag kunde det, säger Kenneth Thuring.

Thuring är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.