Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thorgren ville se annan vinnare

Sven Thorgrens OS-debut i slopestyle slutade med en fjärdeplats.

Med den var han nöjd, men missnöjd med domarnas bedömning.

– Vi får ta ett snack med domarna och se vad de verkligen vill ha, säger han.

Den historiska första snowboardfinalen i slopestyle i OS fick en skrällartad segrare i Sage Kotsenburg. Amerikanen tog sig från semifinalen ända upp till förstaplatsen med sitt förstaåk i finalen. Efteråt var dock den övervägande känslan att domarna varit för generösa i bedömningen av hans åk.

– Både mitt och Marks (McMorris, trea) åk tycker jag var bättre än Sages åk. Samtidigt tror jag domarna lyfte fram mycket att Sage gjorde speciella grabs vilket gör det svårare, men han hade inte de svåraste tricken som vi andra hade, säger Sven Thorgren.
Svensken ställde sig undrande till vad domarna egentligen vill se.

– Just nu är alla lite fundersamma över domarnas beslut. Jag tycker Ståle (Sandbech) borde ha kommit etta, säger han.

Även svenske sportchefen Olle Danielsson höll norrmannens åk, som gav en andraplats, som bättre än Kotsenburgs.

– Om vi ser till poängutfallet med de här åken, Ståle Sandbech ligger tvåa med ett åk som var helt sjukt. Han skulle ha vunnit i dag. Sedan skulle resten av pallen stått mellan Mark och Sven som jag ser det. Domarna ställde till det för sig när de gav så höga poäng till Sage Kotsenburg i första åket, säger Danielsson.

Kritik mot domarinsatsen kom även från annat håll. Amerikanen Chas Guldemond var frustrerad över OS-domarnas utbildningsnivå, efter att ha slagits ut i semifinalen.

– Ett par saker fick mig att höja på ögonbrynen. Det här är verkligen tävlingen då du måste få det rätt, säger Guldemond till AFP.

Sven Thorgren låg länge på medaljplats efter sitt andraåk, men petades ner när hans gode vän Ståle Sandbech satte det som många ansåg borde varit vinnaråket.

Thorgren blev till slut fyra. Något han var nöjd med, trots allt.

– Det känns ändå bra och jag gjorde det jag ville göra när jag kom hit. Tidigare vågade jag knappt drömma om det åket jag gjorde, säger han.

– Ståle är ju en av mina bästa vänner så jag blev sjukt nöjd med det han gjorde.

Dock var han inte lika nöjd med att Sandbech valde att fira sitt andra åk med att göra "sälen" – Anja Pärsons patenterade segergest.

– Jag ska säga åt Ståle att aldrig mer göra det, för det är inte okej alltså, säger Thorgren och skrattar.

Sven Thorgren är bara 19 år, och tar redan nu sikte mot OS i Pyeongchang om fyra år.
– Förhoppningsvis så är jag ännu mer förberedd då och har haft par pallplatser innan. Från förra säsongen så trodde jag inte att en fjärdeplats på OS skulle vara så självklar. Det har kommit den här säsongen för mig, och det är bara att fortsätta kämpa.

Niklas Mattsson, tävlingens andre svensk, slogs ut i semifinalen.