Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thoresen (S) kan lämna posten som oppositionsråd

Sven-Åke Thoresen (S) är nominerad till posten som ordförande i regionstyrelsen. Om han blir vald när regionfullmäktige sammanträder på fredag så lämnar han sitt uppdrag som oppositionsråd i Hudiksvalls kommun.

– Om det skulle bli så att jag blir vald så slutar jag som oppositionsråd, säger han.

Han tillägger att uppdraget som ordförande i regionstyrelsen, som gäller mandatperioden 2011 till 2014, innebär så pass mycket jobb att det inte skulle fungera att samtidigt vara kvar som oppositionsråd.

Sven-Åke Thoresen är tydlig med att han egentligen inte vill gå händelserna i förväg.

– Men om man får förtroendet så är jag beredd att gå vidare. Får man den här chansen så ska man ta den.

Vad är det som lockar med uppdraget som regionstyrelsens ordförande?

– Jag har jobbat väldigt mycket regionalt i alla år, jag har suttit i regionstyrelsen och varit ordförande för SKL:s, Sveriges kommuner och landsting, demokratiberedning. Jag har alltid varit intresserad av de här frågorna, de är jätteviktiga. Regionfrågan, infrastrukturfrågan, kulturfrågan, sjukvården, med mera. De här frågorna har en oerhört stor betydelse, inte minst för den lokala utvecklingen.

Om han blir vald till ny ordförande så måste Socialdemokraterna i Hudiksvall hitta ett nytt oppositionsråd. Några namn på eventuella kandidater vill Sven-Åke Thoresen dock inte avslöja.

– Först och främst måste vi veta hur det blir. Men vi har många duktiga personer som kan ta vid. Om jag skulle bli vald så sätter valberedningen i gång på måndag och målsättningen är att ha en person till fullmäktige i februari.

Han kommer dock inte att lämna politiken i Hudiksvall helt och hållet i fall han blir ordförande.

– Jag behåller platsen i fullmäktige och en del andra saker också, till exempel näringslivsbolaget. Näringslivsarbetet är också en viktig fråga och det är bra med lokal förankring, säger Sven-Åke Thoresen.