Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thoresen och vindkraft – ett gåtfullt dubbelspel

Efter 16 år vid makten förlorade Socialdemokraterna med kommunalrådet Sven-Åke Thoresen i spetsen kommunvalet i Hudiksvall i höstas. En ny majoritet med allianspartierna och Miljöpartiet formades, och Centerpartiets Caroline Schmidt valdes till ny ordförande i kommunstyrelsen.

Det är förståeligt om Thoresen är besviken över förlusten. Nu går han på alla sätt till angrepp mot den nya majoriteten och dess initiativ på olika områden. Den senaste tiden har det varit vindkraften som stått i centrum och Thoresen har likt en sentida Don Quijote ridit till storms, inte mot väderkvarnar, utan mot möjliga vindkraftverk i det så kallade Norrhälsingeprojektet från Norrbo, och norrut upp mot Ilsbo.

Frågan är om Thoresen driver detta som en helt privat kampanj eller som politisk företrädare? När Thoresen förlorade valet i Hudiksvall fick han i stället bli ordförande i Region Gävleborg. Det är ett samverkansorgan mellan länets kommuner och landsting.

Region Gävleborgs uppgift är att profilera regionen och driva den regionala utvecklingen. Arbetet styrs av det regionala utvecklingsprogrammet (RUP). I denna RUP skrivs närmast entusiastiskt om vindkraften att " En regional kraftsamling för att stärka utbyggnaden och industrin omkring ökad användning av vindkraft är mycket positivt (…) Gävleborg skall sträva efter att bli ett av Sveriges centrum för vindkraftsutveckling".

Men hemma i Hudiksvall är uppenbarligen Thoresen inte längre ordförande i regionförbundet. Här kampanjar han i rakt motsatt riktning, trots att den kommunala energiplanen från 2007 talar om att stimulera vindbruk.

Hur Thoresen kan förena rollen som ordförande i regionförbundet, med dess mycket positiva inställning till vindkraften, med sin insändarkampanj mot det största och viktigaste vindkraftprojektet i Hudiksvall tyder på en kluvenhet som är imponerande.

Står inte Thoresen bakom Region Gävleborgs mycket tydliga ställningstagande för vindkraft och att Gävleborg skall bli ett centrum för vindkraftutvecklingen? I så fall är det väl hög tid att fundera på ledarrollen.

Slutligen bekymrar sig Thoresen för centerpartiet i den senaste insändaren. Det behöver han inte göra. Vi har gått i spetsen för en omställning bort från kärnkraft, uranbrytning och olja till förnybar energi och energeffektivisering. Alla våra ledamöter i fullmäktige har deklarerat att man står bakom formuleringen i vårt program, om att satsa offensivt på utbyggd vindkraft i Hudiksvalls kommun.

Självklart måste omfattningen, utfomningen och storleken på olika projekt prövas från olika utgångspunkter innan slutligt beslut.

Hudiksvall skall enligt min mening agera framsynt och offensivt på vindkraftområdet. Vi har många goda vindlägen, vi har spjutspetsföretag inom hydraulik och fiberoptik. Det kan bli en riktigt bra kombination för utveckling.

Sven Bergström (C)

ledamot av kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel