Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Therese pressar för en VM-medalj

När Therese Rohdin var 15 år frågade en kompis om hon skulle hänga med till Bollnäs Styrkeklubb och träna.
Nu, sex år senare, gör hon sin första start i VM – som svenskt medaljhopp.
– Jag är laddad och nervös så det räcker, säger Therese.

VM i bänkpress avgörs i Danmark det här veckoslutet, men för junioren Therese är det torsdag som gäller, och hennes mål är högt ställda efter SM-guldet tidigare i år.

– Jag har nog bra chans på en tredjeplats, det är målet i alla fall. Men det största målet är att få två godkända lyft och göra en bra tävling, säger Therese, som tränat hårt de senaste tre åren under veteranen Ronny Westlins ledning.

– Det är tack vare han som jag kommit så pass långt, utan honom hade jag nog bara lyft 60 kilo.

Enligt rankingen så har Therese ett personligt rekord på 110 kilo, det är hon bäst i Sverige på i sin klass, - 83 kilo. På VM tror hon på brons, för upp till ädlare valörer fattas det lite för många kilon...

– Det fattas 17 kilo till ett silver och säkert 50 kilo för ett guld. Men det är nästa år jag ska vara som bäst, när VM avgörs i Sundsvall. Det är första gången jag är på nåt så här stort mästerskap, det får bli lite övning, säger Therese.

Hur är formen?

– Tyvärr blev jag sjuk för två veckor sedan, men jag har testat på ingångsvikten och den känns säker, sedan är det bara att satsa.

Therese åkte till Danmark tidigt på torsdagen. Med på tåget fanns även hennes klubbkamrat i Bollnäs SK, 23-årige Niklas Pettersson från Stugsund.

Även han räknar med att komma hem till Hälsingland med en VM-medalj.

– Jag är väl en av dem som har press på sig att leverera. Killen som är bättre än mig på världsrankingen är bara fem kilo bättre än mig och jag ska nog kunna ta mig över 300 kilo, så ett guld är målet, säger Niklas, som har ett personbästa på 290 kilo.

Den senaste tiden har han tränat tungt och kört repetitioner på 170 kilo för att bygga upp spänstigheten i kroppen.

Enda problemet han har på vägen mot en medalj är att hålla matchvikten på 146 kilo.

– Jag jobbar som manuell skogsarbetare, så det är hela tiden risk att jag tappar kilo, jag måste se till att äta mycket, säger Niklas.