Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese hoppas få Sverige att dansa

/
  • I en källare i centrala Stockholm jobbar Therese Grankvist på sitt kommande album, som kommer i oktober.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
  • Therese Grankvist bor i en hyreslägenhet i flotta Notting Hill i London.

I Londons klubbsväng är hon en celebritet. I Sverige är hon fortfarande mest känd som Drömhus-Therese. Nu hoppas Therese Grankvist att den svenska publiken är redo för hennes musik.

Annons

Therese Grankvist pendlar mellan nya lägenheten i Londons fashionabla Notting Hill och skivstudion i en källare i centrala Stockholm. London är hemma, Stockholm är jobbet. Så har det varit de senaste fem åren, sedan hon tog sitt pick och pack och bestämde sig för att satsa på en karriär i England.
Nu befinner hon sig tillfälligt i den svenska huvudstaden, men hennes dagar är bokstavligt talat räknade. Av skatteskäl får hon bara vistas i sitt gamla hemland ett begränsat antal dagar om året utan att ansöka om tillstånd, berättar hon. Det sätter lite press på arbetet med den kommande skivan.
- Men jag har nog minst 60 dagar kvar, så det är cool än så länge, säger hon med ett skratt och slår sig ner på en stol vid mixerbordet.
Poppig dansmusik
En av väggarna i studion är helt tapetserad med lappar prydda med låttitlar och handskrivna kommentarer om de olika låtarnas status just nu. Therese Grankvist nickar mot väggen:
- Där har ni skivan.
Albumet beskriver hon som "ganska poppigt men med dansrötter" och planen är att det ska ges ut i Sverige i oktober. Arbetet har pågått i nio månader, sex låtar är helt klara och nu är förstasingeln "Drop it like it's hot" ute.
- Det som är klart hittills låter ganska mycket som det jag gjort tidigare, menar hon.
- Fast bättre! skyndar hon sig att tillägga.
Så vad har hon gjort tidigare? Mest känd är hon för Dr Alban-projektet Drömhus som hade flera radiohits i slutet på 1990-talet. Efter några framgångsrika år bestämde hon sig för att lämna Drömhus bakom sig och börja om under sitt eget namn, och bli mer involverad i låtskrivandet.
Hitlåtar i England
Albumet Acapulco, med danslåtar på engelska, fick ett rätt svalt mottagande i Sverige när det kom 2003. Men kort därefter tog karriären plötsligt fart i England. Sångerskan åkte över för att "göra lite promo" i några månader. Sedan blev hon kvar och började samarbeta med den svenske dj:n Stonebridge.
- Vi släppte två singlar 2005 som båda hamnade på topp tio. Det är en ganska stor grej i England, då blir man rätt upptagen. Det var intensivt och roligt, minns hon.
Sedan dess har det rullat på med mycket klubbspelningar i England och lite ströjobb i Sverige. Nu hoppas hon att hennes gamla hemland hunnit bli redo för hennes musik.
- Mycket har hänt de senaste åren. Popmusiken har blivit väldigt dansig och det känns kanske inte lika främmande med dansmusik längre, menar hon, och tillägger:
- Jag har ju fortsatt att göra den här musiken i alla fall, och jag kommer alltid att göra det. Det återstår att se om det blir succé i Sverige. Jag hoppas ju det.
Therese Nyberg/TT Spektra
therese.nyberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons