Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Theo, två år, fick tre huggormsbett

Läget var allvarligt när lille Theo blev ormbiten. Hela Gävleborgs lager av motgift användes och tvååringen blev både opererad och fick en blodtransfusion.

Annons

På onsdagsförmiddagen den första juli hade Theo bestämt sig för att gå över till mormors hus. Mamma Annakarin Johansson stod i köket när hon hörde ett skrik.

– Ormen, klappa ormen. Aj! sade Theo.

Annakarin såg att det blödde från två ormbettshål på Theos ben. Först i ambulansen upptäckte de att han hade blivit biten i handen också.

– Vi har inte sett några ormar på länge där vi bor, men på sjukhuset fick vi höra att det var huggormsår i år.

Theos ben och hand svullnade upp ordentligt. Läkarna blev rädda att blodcirkulationen skulle hindras av svullnaden och Theo fick opereras för att blodtillströmningen skulle öka. Normalt sätter man in dropp till den som blivit huggormsbiten, men eftersom Theo var så liten använde läkarna allt serum (motgift) som fanns i hela Gävleborg. Serumet hade dock den bieffekten att det bröt ner de röda blodkropparna, så de fick också genomföra en blodtransfusion.

I måndags kväll fick Theo komma hem till stugan i Röstbo, nästan en vecka efter att han hade blivit biten.

– Han är piggare nu, men ledsen för att han inte kan gå på foten som fortfarande är blå och svullen, säger Annakarin Johansson.