Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The Knifes dansopera på Dansens hus

The Knifes dansopera får Sverigepremiär på Dansens hus efter nyår.
Men först serveras premiärer av Anna Vnuk och Anne Teresa de Keersmaeker. Och en stor, svart gris.

Elektronikaduon The Knifes Darwinopera "Tomorrow, in a year" ges för första gången i Sverige på Dansens hus. Föreställningen, som har urpremiär på Det Kongelige Teater i Köpenhamn den 2 september, är gjord tillsammans med performancegruppen Hotel Pro Forma och koreografen Hiroaki Umeda. Den utgår från Darwins uppfattning om världen.

, när Virve Sutinen, chef sedan ett och ett halvt år på Dansens hus i Stockholm, presenterar en säsong som hon själv i hög grad varit med om att utforma.
- Jag vill att vår publik ska kunna se vad som är nytt just nu, även ute i Europa, säger hon.
Och den möjligheten ges, både när det gäller yngre och äldre koreografer. Till dem som varit med länge hör Anne Teresa de Keersmaeker. "The song" heter hennes nya föreställning som får urpremiär i Avignon i sommar och som kommer till Stockholm i början av september.
- Hon är en av de viktigaste koreograferna i världen, det är spännande att se var hon står nu, säger Virve Sutinen, som vill att publiken ska kunna följa både hennes och de svenska koreografernas utveckling.

gästspelen finns även Meg Stuart som i föreställningen "Do animals cry" berättar om en helvetisk släktträff.
Den svenska koreografen Anna Vnuk gör tillsammans med Riksteatern "en krogshow". Även Örjan Andersson och det svenska livekonstkollektivet Melo gör helt nya föreställningar. Det gör också den svenska butoh-dansaren Su-En. Som motvikt till alla dystopiska dansföreställningar bestämde hon sig för att hylla livet. "Luscious" ("härlig") heter hennes föreställning, med vilken Dansens hus också firar att den japanska butohdansen fyller 50 år. I föreställningen medverkar en stor svart gris.